Lepo dekorisani medenjaci su simbol praznične trpeze. Obično ih pravimo sa najmlađim članovima porodice, jer oni uživaju u ukrašavanju. Takođe, možete ih poslužiti i bez dekoracije, jer je testo veoma ukusno. Odličan su i poklon za vaše najdraže. Mogu dugo da ostanu sveži ukoliko ih čuvate u metalnim kutijama za kolače.
- Sastojci:
- Za testo:
- 120 g domaće svinjske masti
- 160 g meda
- 350 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 5 g praška za pecivo
- po ukusu začin za medenjake
- 1 kašičica kakao praha
- Za dekoraciju:
- 1 belance
- 200 g šećera prahu
- 3 kapi soka od sveže ceđenog limuna
- po potrebi zelena jestiva boja za kolače
- po potrebi crvena jestiva bojaza kolače
Priprema:
Testo: U šerpu staviti med, dodati domaću svinjsku mast i mešati dok se sastojci ne otope. Skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se smesa ohladi. U dublju posudu staviti brašno, dodati šećer u prahu, prašak za pecivo, kakao, začin za medenjake, umešati mast i med i mešati varjačom, a zatim nastaviti mešenje rukom. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da odstoji 2-3 sata. Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veći krug. Modlicama različitih oblika vaditi medenjke. Ređati ih u pleh koji ste obložili pek-papirom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako medenjaci ne bi goreli). Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Dekoracija: Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni. Postepeno dodavati šećer u prahu, sok od limuna i kratko umutiti mikserom. Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. Jedan deo ostaviti takav kakav jeste (beli). U drugi deo dodati zelenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom ,a u treći deo dodai crvenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom. Sve tri smese staviti u zasebne kese za zamrzivač, makazama odseći vrhove i dekorisati medenjake.
Recept poslala Vesna Pavlović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus