Lepo dekorisani medenjaci su simbol praznične trpeze. Obično ih pravimo sa najmlađim članovima porodice, jer oni uživaju u ukrašavanju. Takođe, možete ih poslužiti i bez dekoracije, jer je testo veoma ukusno. Odličan su i poklon za vaše najdraže. Mogu dugo da ostanu sveži ukoliko ih čuvate u metalnim kutijama za kolače.

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 120 g domaće svinjske masti
  • 160 g meda
  • 350 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 g praška za pecivo
  • po ukusu začin za medenjake
  • 1 kašičica kakao praha
  • Za dekoraciju:
  • 1 belance
  • 200 g šećera prahu
  • 3 kapi soka od sveže ceđenog limuna
  • po potrebi zelena jestiva boja za kolače
  • po potrebi crvena jestiva bojaza kolače

Priprema:

Testo: U šerpu staviti med, dodati domaću svinjsku mast i mešati dok se sastojci ne otope. Skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se smesa ohladi. U dublju posudu staviti brašno, dodati šećer u prahu, prašak za pecivo, kakao, začin za medenjake, umešati mast i med i mešati varjačom, a zatim nastaviti mešenje rukom. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da odstoji 2-3 sata. Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veći krug. Modlicama različitih oblika vaditi medenjke. Ređati ih u pleh koji ste obložili pek-papirom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako medenjaci ne bi goreli). Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Dekoracija: Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni. Postepeno dodavati šećer u prahu, sok od limuna i kratko umutiti mikserom. Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. Jedan deo ostaviti takav kakav jeste (beli). U drugi deo dodati zelenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom ,a u treći deo dodai crvenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom. Sve tri smese staviti u zasebne kese za zamrzivač, makazama odseći vrhove i dekorisati medenjake.

Recept poslala Vesna Pavlović

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE