Danas vernici proslavljaju dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan. Za Mitrovdan se vezuje puno običaja - između ostalog veruje se da ukoliko bude mraza, pred nama je duga i hladna zima sa mnogo snega. Pored toga, postoji običaj da se na današnji zapeva: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak", budući da su se hajduci u ovo vreme rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Mitrovdan je po broju svečara šesta slava u Srbiji i svima koji slave želimo srećnu slavu! Proslavite krsnu slavu uz najlepši slavski kolač do sada.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 kesice kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jajeta + žumance za premazivanje
- 1 šoljica ulja
- 100 ml vode
Priprema:
Vodu smlačite pa izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan