1. Usitnite kvasac, dodajte 1/3 mleka, kašičicu šećera i 4 kašike brašna. Pospite ostatkom brašna, pokrijte i ostavite oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe.
2. Ostatak mleka umutite s maslacem, vanilin šećerom, 2 žumanceta, korom limuna i malo soli.
3. Suvo grožđe pomešajte s rumom i ostavite nekoliko minuta da se natopi.
4. Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojte s jajima i sve zajedno umesite u glatko testo. Umešajte suvo grožđe, pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da naraste.
5. Testo podelite na 4 dela, pa od svakog dela rukama oblikujte 40 cm duge trake. Od sve četiri trake ispletite pletenicu. 6. Stavite na podmazan pleh (ili obložen peki papirom), ponovo pokrijte krpom i ostavite da nadolazi sledećih 20 minuta.
7. Preostalo žumance umutite i njime premažite veknicu, pospite šećerom u prahu i pecite na 180 stepeni oko sat vremena, da dobije zlatnu koricu.
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za svinjsko pečenje za Božić
Posni rolat sa keksom i kafom za Badnji dan
Korpice punjene piletinom i šampinjonima