1. Usitnite kvasac, dodajte 1/3 mleka, kašičicu šećera  i 4 kašike brašna. Pospite ostatkom brašna, pokrijte i ostavite oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe.


Sastojci:

500 g brašna
380 ml mlakog mleka
30 g svežeg kvasca
60 g šećera
kesica vanilin šećera
60 g maslaca
3 žumanceta
2 kašike ruma
rendana kora 1 limuna
so
šaka suvog grož đa
šećer u prahu za posipanje

2. Ostatak mleka umutite s maslacem, vanilin šećerom, 2 žumanceta, korom limuna i malo soli.

3. Suvo grožđe pomešajte s rumom i ostavite nekoliko minuta da se natopi.

4. Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojte s jajima i sve zajedno umesite u glatko testo. Umešajte suvo grožđe, pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da naraste.

5. Testo podelite na 4 dela, pa od svakog dela rukama oblikujte 40 cm duge trake. Od sve četiri trake ispletite pletenicu. 6. Stavite na podmazan pleh (ili obložen peki papirom), ponovo pokrijte krpom i ostavite da nadolazi sledećih 20 minuta.

7. Preostalo žumance umutite i njime premažite veknicu, pospite šećerom u prahu i pecite na 180 stepeni oko sat vremena, da dobije zlatnu koricu.