Danas skoro svi imaju recept za proju. Međutim, za većinu modernih varijanti ovog jela ne bi se moglo reći da spadaju u pravu, autentičnu proju. U čemu je razlika? U sastojcima. Naime, u staru proju ne idu jaja, sir, jogurt, a ni meso. Ona se pravi od četiri sasvim jednostavna sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli, vode i praška za pecivo.
Za one koji žele da se oprobaju u pravljenju prave ili seljačke proje evo i recepta: U 400 g kukuruznog brašna sipajte oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jednom kašičicom soli. Sve to varjačom izmešajte i sipajte u tepsiju podmazanu mašću i stavite u zagrejanu rernu, na 230°C i pecite oko 15-20 minuta. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Kada vam sledeći put ponestane kulinarske inspiracije, setite se nekog od ovih starih specijaliteta. Sigurni smo da će vam njihova jednostavna priprema prijati, a jedinstven ukus obradovati. I na kraju, ne samo da ćete uživati i jesti nešto zdravo, već ćete porodicu i prijatelje iznenaditi novim i originalnim specijalitetima!
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama
Kada, koliko i u koja jela treba da ubacite lovorov list