Gibanica je poznata srpska pita koju domaćice odmah nauče da naprave. Ako volite da je jedete mi predlažemo da probate i rusku verziju, koja se samo malo razlikuje od srpke. Vazdušasta i hrskva, ova pita je svima omiljena, a možete da je jedete u bilo koje doba dana. 

  • Sastojci: 
  • 500 g kora za pitu 
  • 4 jajeta 
  • 300 g feta sira
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml kisele vode
  • 80 g putera 

Priprema: 

U posudi izmrvite fetu, pa dodajte jaja i jogurt i sve dobro sjedinite. Prvu koru premažite istopljenim puterom, pa stavite drugu koru i premažite filom. Urolajte i napravite puža (pogledaj video). Tepsiju premažite puterom, pa stavite puža na sredinu. Na isti način urolajte još dve kore, ali ne pravite puža, nego urolanu koru obmotajte oko centralnog puža i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Premažite preostalim istopljenim puterom, a u fil koji vam je ostao sipajte kiselu vodu. Prelijte preko pite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: Stvar ukusa