Musaka je jedno od najčešćih jela na našoj tradicionalnoj trpezi kada su slani recepti u pitanju. Verovatno svi znate da je orginalni recept iz Grčke i da je u pitanju jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta. Mi smo se već izveštili da musaku pravimo na različite načine - sa krompirom, tikvicama, karfiolom. 

Ovaj recept je za čuveno jelo sa starim hlebom, koje em što se brzo sprema uštedećete novac i nećete bacati hranu.

Sastojci:

  • 400 g mlevenog mesa
  • 200 g kisele pavlake
  • 150 g kačkavalja 
  • 3 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 stari hleb
  • 150 m mleka

Priprema:

Sitno naseckajte crni luka, pa ga prodinstajte na malo ulja da zastakli. Potom dodajte mleveno meso i sitno seckani beli luk, pa sve zajedno dinstajte takođe na umerenoj vatri narednih 15 minuta. Nauljite dublji četvrtasti pleh, pa u nega ređajte rezani stari hleb (možete ukloniti koricu). Potom preko stavite fil sa dinstanim mesom, i na kraju poređajte još jedan red hleba. Na nekoliko mesta probušite viljuškom, pa zalite sve mlekom. Umutite jaja i pavlaku, dodajte malo soli i takođe prelijte preko. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatno žutu boju. Pred kraj pečenja odozgo dodajte narendani kačkavalj. 

Izvor: Stvar ukusa