Mleveno meso i krompir su dve namirnice bez kojih ne može da prođe pravi domaćinski ručak na našoj trpezi. A kada se spoje u jedno jelo dobićete pravi gurmanski ručak prste da poližete. Punjeni krompir sa mlevenim mesom, zapečen u rerni u sosu od povrća, toliko je ukusan da će svi tražiti repete. 

  • Sastojci:
  • 1 kg mlevenog mesa
  • 6 krompira
  • 2 glavice luka
  • 3 šargarepe
  • 400 ml pasiranog paradajza
  • 500 ml bujona od povrća
  • 1 jaje
  • 40 g prezli
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica timijana
  • maslinovo ulje
  • so

Priprema:

Mleveno meso začinite kuhinjskom solju, crnim biberom, crvenom paprikom, timijanom i kimom, pa dodajte prezle, jaje i jedan sitno seckani luk. Dobro zamesite smesu, poklopite i ostavite u frižideru sat vremena. Krompir oljuštite i u komadu kuvajte 30 minuta na laganoj vatri u slanoj vodi. Kada je krompir gotov, stavite ga na par sekundi u hladnu vodu, osušite ga i kašikom pažljivo izdubite sredinu. Svaki krompir napunite sa lopticom mlevenog mesa. Od preostalog mlevenog mesa formirajte ćufte i napravite udubljenje u sredini, pa njih napunite sa preostalom izdubljenom sredinom krompira. Pripremite sos tako što ćete glavicu luka i šargarepu dinstati na malo maslinovog ulja da omekšaju (oko 10 minuta). Dodajte bujon od povrća i paradajz pire. Začinite biberom, solju i origanom. Kuvajte sos 5 minuta na laganoj vatri. Gotov sos sipajte u pleh ili vatrostalnu činiju i na njega rasporedite punjeni krompir i punjene ćufte. Premažite ih sa malo maslinovog ulja i pospite crvenom paprikom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE