Sataraš se tradicionalno služi topao uz prilog po želji, kao što su kuvani pirinač, pire krompir ili sveža domaća lepinja. Idealan je za leto jer se brzo sprema!
Ovaj recept za sataraš možete da prilagodite prema sopstvenom ukusu dodavanjem drugih začina ili povrća. Ako niste ljubitelj piletine, možete da koristite i druge vrste mesa kao što su svinjetina ili junetina.
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (bataka, karabataka ili belog mesa)
- 2 veće crvene paprike
- 2 veće zelene paprike
- 2 veće paradajza
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica aleve paprike
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Sveži peršun (opciono, za posipanje)
Priprema:
Piletinu operite i isecite na manje komade. Paprike očistite od semenki i iseckajte na kolutove. Paradajz operite i iseckajte na kockice. Crni i beli luk sitno iseckajte. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i beli luk, i pržite ih dok ne postanu staklasti. Dodajte pileće meso i pržite ga dok ne promeni boju i postane blago zlatno.
Ubacite paprike i nastavite sa prženjem sve dok paprike ne omekšaju, otprilike 5-7 minuta. Dodajte paradajz i alevu papriku. Dobro promešajte sve sastojke da se sjedine. Smanjite temperaturu i poklopite tiganj. Ostavite sataraš da se krčka oko 20-30 minuta, povremeno mešajući. Ako je potrebno, možete dodati malo vode ako primetite da se tečnost previše redukuje. Kada je sataraš gotov, posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite, pospite svežim peršunom pre serviranja.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera