Batake možete da spremate na milion načina, ali ako želite da napravite neverovatno sočno meso, onda obavezno isprobajte ovaj recept. U pitanju su pikantni i aromatični bataci koji se krčkaju u gomili začina, a spoj svih tih različitih ukusa je dobitna kombincija koja svako jelo čini još boljim. 

Sastojci: 

  • 1 kg bataka ili karabataka
  • 2 kašike jogurta 
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 2 kašičice korijandera 
  • 1 kašičica soli 
  • 1 sušena ljuta papričica
  • 2 kardamoma
  • 1 limun
  • 1 zelena ljuta papričica
  • 1/2 štapića cimeta 
  • 1 kašičica kumina
  • 2 lovorova lista 
  • 3 kašike ulja 
  • 2 kašičice mešavine začina 
  • 2 crna luka
  • 4 kašike namaza od đumbira ili belog luka 
  • 2 paradajza 
  • 1 kašičica začina garam masala
  • nekoliko listova korijandera 

Recept za pikantne batake: 

Batake stavite u posudu, pa posolite, sipajte sok od limuna, a onda dodajte i namaz od đumbira ili belog luka (2 kašike). Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira. U šerpu sipajte ulje, pa dodajte zrna bibera, kumin, lovorov list, sušenu ljutu papričicu, kardamom, zelenu ljutu papričicu i cimet. Promešajte i pržite kratko, pa dodajte sitno seckani crni luk. Promešajte i ostavite da se luk dobro uprži. Povremeno promešajte, pa pržite nekih 15 minuta (treba da dobije zlatnu boju). Zatim dodajte namaz od đumbira ili belog luka (2 kašike). Promešajte i posle minut dodajte i seckani paradajz, pa pržite još 5 minuta, a onda stavite marinirane batake. Zatim dobro promešajte, pa dodajte kurkumu, mlevenu ljutu papriku, so, korijander i mešavinu začina. Ako je potrebno sipajte malo vode, pa lepo promešajte. Sipajte jogurt i pospite seckanim korijanderom, pa opet lepo promešajte. Poklopite i krčkajte, a ako je potrebno povremeno sipajte vodu. U gotovo jelo dodaje mlevenu garam masalu i promešajte. 

Pročitajte i ovo: Ćureći bataci u aromatičnom sosu

BONUS VIDEO: 

Kurir Kako se sprema rolovana piletina?

(StvarUkusa/S.B.)