Slavska šunkaglazirana medom i marmeladom od breskve je posebna upravo zbog svoje glazure. Predstavlja savršen spoj slatkog i slanog. Možete da koristite marmeladu po želji, a mlevena paprika će malo da ispari tokom pečenja i da pruži dovoljno ljutkastog ukusa. Možda će vam se dopasti i mesni rolat sa seckanim orasima. Slavska šunka glazirana medom i marmeladom od breskve se pravi na ovaj način!
Sastojci:
- 5 kg kuvane šunke sa kostima
- 250 g marmelade od breskve
- 63 g meda
- 40 ml soka od pomorandže
- 2 kašike mlevene paprike
Recept za slavsku šunku glaziranu medom i marmeladom od breskve:
Zagrejte rernu i pecite šunku:
Da biste napravili slavsku šunku, prvo zagrejte rernu na 163°. Stavite šunku na rešetku u plitku posudu za pečenje. Pokrijte i pecite 2 sata.
Napravite glazuru, premazujte šunku:
U međuvremenu, u maloj šerpi pomešajte marmeladu, med, sok od pomorandže i, po želji, mlevenu papričicu, dok se ne sjedine. Izdvojite 90 g mešavine za glazuru. Izvadite šunku iz rerne, premažite sa glazurom koju ste izdvojili. Pecite, nepokriveno, 15-20 minuta, povremeno premazujući preostalom glazurom.
Napravite sos od marmelade i poslužite uz šnuku:
Pustie da marmelada od breskve proključa u šerpi na srednjoj temperaturi, povremeno mešajte, dok se sos malo ne zgusne, 1-2 minuta. Poslužite sa šunkom. Uživajte u slavskoj šunki glaziranoj medom i marmeladom od breskve!
Pročitajte i kako se prave SOČNA SVINJSKA REBARCA U KISELO-SLATKOM SOSU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus