Počela je sezona zelja, a osim za pite i kao prilog, njega možete da koristite za pripremu sarmica. Sarmice od zelja spadaju u jedno od najpopularnijih prolećnih jela, a za njihovu pripremu vam treba malo strpljenja. Nema tu komplikovanih koraka, ali malo je pipavo rolati sarmicu, jer se listovi lako raspadaju. Umesto sarmica možete da napravite i musaku od zelja.

Sastojci:

  • 5 velikih veza zelja
  • 800 g mlevenog mesa
  • 150 g pirinča  
  • 1 crni luk 
  • 1 čen belog luka
  • malo paradajz sosa

Recept za sarmice od zelja:

9:32
Korak 1

Propržite mleveno meso 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveni beli. Posle minuta dodajte mleveno meso, pa začinite po želji. Na kraju dodajte i pirinač koji ste oprali u nekoliko voda. Ponovo začinite po želji i promešajte. 

9:32
Korak 2

Skuvajte zelje 

Očistite listove zelja, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Pazite da ne preterate, jer listovi lako mogu da se raspadnu. 

9:32
Korak 3

Napravite sarmice 

Na sredinu lista sipajte kašiku nadeva, pa preklopite prvo ivice lista, a onda i urolajte. Ređajte u tepsiju, a kada poređate sve sarmice prelijte vodom i paradajz sosom. 

9:32
Korak 4

Pecite sarmice 

Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 5-10 minuta. 

Pročitajte i ovo: Posne sarmice od zelja

BONUS VIDEO: 

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

(StvarUkusa/S.B.)