Počela je sezona zelja, a osim za pite i kao prilog, njega možete da koristite za pripremu sarmica. Sarmice od zelja spadaju u jedno od najpopularnijih prolećnih jela, a za njihovu pripremu vam treba malo strpljenja. Nema tu komplikovanih koraka, ali malo je pipavo rolati sarmicu, jer se listovi lako raspadaju. Umesto sarmica možete da napravite i musaku od zelja.
Sastojci:
- 5 velikih veza zelja
- 800 g mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- malo paradajz sosa
Recept za sarmice od zelja:
Propržite mleveno meso
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveni beli. Posle minuta dodajte mleveno meso, pa začinite po želji. Na kraju dodajte i pirinač koji ste oprali u nekoliko voda. Ponovo začinite po želji i promešajte.
Skuvajte zelje
Očistite listove zelja, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Pazite da ne preterate, jer listovi lako mogu da se raspadnu.
Napravite sarmice
Na sredinu lista sipajte kašiku nadeva, pa preklopite prvo ivice lista, a onda i urolajte. Ređajte u tepsiju, a kada poređate sve sarmice prelijte vodom i paradajz sosom.
Pecite sarmice
Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 5-10 minuta.
Pročitajte i ovo: Posne sarmice od zelja
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus