Počela je sezona zelja, a osim za pite i kao prilog, njega možete da koristite za pripremu sarmica. Sarmice od zelja spadaju u jedno od najpopularnijih prolećnih jela, a za njihovu pripremu vam treba malo strpljenja. Nema tu komplikovanih koraka, ali malo je pipavo rolati sarmicu, jer se listovi lako raspadaju. Umesto sarmica možete da napravite i musaku od zelja.
Sastojci:
- 5 velikih veza zelja
- 800 g mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- malo paradajz sosa
Recept za sarmice od zelja:
Propržite mleveno meso
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveni beli. Posle minuta dodajte mleveno meso, pa začinite po želji. Na kraju dodajte i pirinač koji ste oprali u nekoliko voda. Ponovo začinite po želji i promešajte.
Skuvajte zelje
Očistite listove zelja, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Pazite da ne preterate, jer listovi lako mogu da se raspadnu.
Napravite sarmice
Na sredinu lista sipajte kašiku nadeva, pa preklopite prvo ivice lista, a onda i urolajte. Ređajte u tepsiju, a kada poređate sve sarmice prelijte vodom i paradajz sosom.
Pecite sarmice
Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 5-10 minuta.
Pročitajte i ovo: Posne sarmice od zelja
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno