Sastojci:
- 950 g univerzalnog brašna
- 2 i 1/4 kašičice instant kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2,5 kašičice soli
- 300 ml vode
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 glavica belog luka
- malo maslinovog ulja
- 200 g svežeg sira
- šaka svežeg ruzmarina
- 150 g iseckanog kulena
Recept za fokaču sa kulenom i sirom:
Kako biste napravili fokaču, prvo u posudu dodajte brašno, šećer i kvasac, brzo promešajte da se sjedini, zatim dodajte vodu i maslinovo ulje i počnite da mesite mikserom sa kukom za testo, na srednjoj brzini dok testo ne počne da se skuplja. Zatim pospite solju i nastavite da mesite dok se testo ne sjedini. Ako je malo previše lepljivo, samo dodajte još brašna, otprilike jednu po jednu kašiku. Stavite testo u namazanu posudu, pokrijte i ostavite da naraste 2-3 sata ili dok se ne udvostruči u zapremini.
U međuvremenu, u malu tepsiju dodajte beli luk, prelijte uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni dok beli luk ne porumeni i ne bude lepo mekan, pa ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Zatim podmažite pleh dimenzija 23x33 cm, dodajte dobru količinu maslinovog ulja, podmažite sa svih strana i ostavite sa strane. Prebacite testo, stavite ga u namazani pleh, spljoštite vrhovima prstiju, pa pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa, ubacite u testo sir i pečeni beli luk, zatim rasporedite kolutove kulena, pospite ruzmarinom i sa malo ulja od pečenja belog luka, pospite solju i pecite 20 do 25 minuta ili dok ne porumeni i ne postane hrskavo. Izvadite iz pleha da se potpuno ohladi, a zatim isecite i uživajte! Možda ćete želeti da napravite najlepšu cvetnu fokaču
Pročitajte kako se pravi fokača idealna za dane posta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
