Vodnjika je jedan od tradiconalnih staroslovenskih domaćih napitaka u Srbiji koji podiže imunitet organizma, jer u sebi ima dosta enzima, vitamina i minerala. U staroj Jugoslaviji ovo piće je bilo popularno jer u sebi sadrži puno vitamina C kao i antioksidanse,a danas ga retko ko ga pravi. Ako pravite zimnicu ove godine, onda obavezno dodajte i vodnjiku, a u nastavku teksta pročitajte najbolji recept. Vodnjika se obično priprema u oktobru i novembru, ali možete da počnete i ranije. Takođe, potrebno je da nabavite bure koje će vam služiti samo za pravljenje vodnjike.
- Sastojci:
- 5 kg jabuka
- 5 kg krušaka
- 3 kg šipka
- 5 kg mušmula
- 4 dunje
- 1 kg suvih šljiva
- 50 l vode
Priprema:
Operite bure koje ste namenili samo za vodnjiku i u njega stavite sveže voće koje ste prethodno dobro oprali. Sipajte vodu, pa dodajte i suve šljive. Pokrijte mrežom (kao što se koristi za kiseli kupus) i pritisnite nečim teškim. Voće ne sme da ispliva na površinu. Ostavite da sazri nekih 30-45 dana, ali povremeno proverite da li je voće i dalje pod vodom. Nakon tog perioda procedite vodnjiku u sterilisane flaše, a u bure dolijte istu količinu vode koju ste procedili, jer ćete tako imati dovoljno vodnjike do sledećeg proleća. U flaše dodajte med ako želite da zasladite.
Napomena: Ako imate bure sa česmom nije potrebno da sipate u flaše, samo dodajte vode koliko potrošite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem