Vićenco je Italijan koji na svom YouTube kanalu deli recepte za tradicionalnu italijansku hranu. Ovaj put je to bio autentični recept za bolonjeze koji je dobio od bake iz Bolonje. Tajna savršenog umaka je u dugom kuvanju, minimum 3 sata, jer to čini mleveno meso mekšim. Takođe, u originalni sos se dodaju crveno vino i mleko, što Srbi obično ne rade. Obavezno isprobajte ovaj recept jer definitvno ima bolji ukus od onog što ste obično jeli. 

  • Sastojci: 
  • 1 ljubičasti luk 
  • 3 štapića celera 
  • 3 šargarepe
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa 
  • 300 g telećeg mlevenog mesa 
  • 200 g goveđeg mlevenog mesa 
  • 1 l paradajz sosa 
  • 400 g pelata 
  • 150 g paradajz paste
  • maslinovo ulje
  • 1 čaša crvenog vina
  • 200 ml mleka
  • 1-2 l vode 

Priprema:

U šerpu ili dublji tiganj sipajte maslinovo ulje i propžite seckani ljubičasti luk. Kada malo omekša dodajte secaknu šargarepu i celer i pržite još 5 minuta. Zatim sipajte 1/2 čaše vina i ostavite da se krčka dok ne ispari. Dodajte mleveno mesom, pa posolite i pobiberite. Pržite meso dok ne bude gotovo, a povremeno promešajte. Zatim sipajte još 1/2 čaše crvenog vina. Kada vino ispari dodajte paradajz pastu, sos i pelat. Dobro promešajte. Krčkajte sat i po vremena, pa dodajte litar vode i promešajte.Nakon sat vremena dodajte još litar vode. Trik je da kada sos izgleda suvo, dodajete vodu, to će zgusnuti smesu i omogućiti da mleveno meso postane mekše. Ostavite još pola sata do sat vremena da se krčka. Za to vreme u drugu šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Sipajte kašiku soli i skuvajte taljatele ili špagete. Gotov sos sklonite sa šporeta, pa ostavite da odmori nekih 10 minuta. U tiganj sipajte mleko i kuvajte 5 minuta. Dodajte dve kutlače sosa i promešajte, pa sipajte testeninu i šolju vode u kojoj se kuvala. Promešajte i kuvajte dok ne krene da vri, pa dodajte još jednu kutlaču sosa i ponovo promešajte. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE