Patlidžanje prava riznica minerala, vitamina i vlakana, a zbog svog specifičnog ukusa sve češće se koristi u kulinarstvu. Ako ga spremite kako treba može da bude pravi gurmanluk, a turski kuvar je otrkio kako da napravite punjeni patlidžan koji uspeva svima i koji će svi obožavati. Napunite ga belim mesom i povrćem, a onda ispecite u paradajz sosu i pospite sirom.
- Sastojci:
- 5 patlidžana
- 1 paprika
- 1 ljubičasti luk
- 2 čena belog luka
- 10 čeri paradajza
- 300 g pilećeg filea
- 600 ml paradajz sosa
- 20 g parmezana
- so, biber, slatka paprika, origano
- maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan malo stanjite oklagijom sa obe strane, da bude ravan. Zasecite na sredini, pa razdvojite rukama. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa posolite i prelijte maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Isecite ljubičasti i čen belog luka i propržite dok ne omekša, pa dodajte sitno seckanu papriku. Kada omekša dodajte sitno seckano belo meso, pobiberite, pospite slatkom paprikom. Promešajte i kada se meso proprži dodajte sitno seckani čeri paradajz. Napunite patlidžan. U posudi pomešajte paradajz sos, origano, posolite, pa dodajte i mleveni čen belog luka. Nauljite tespiju i sipajte paradajz sos, pa poređajte patlidžan. Pospite parmezanom, nauljite i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus