Patlidžanje prava riznica minerala, vitamina i vlakana, a zbog svog specifičnog ukusa sve češće se koristi u kulinarstvu. Ako ga spremite kako treba može da bude pravi gurmanluk, a turski kuvar je otrkio kako da napravite punjeni patlidžan koji uspeva svima i koji će svi obožavati. Napunite ga belim mesom i povrćem, a onda ispecite u paradajz sosu i pospite sirom. 

  • Sastojci:
  • 5 patlidžana
  • 1 paprika 
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 čena belog luka
  • 10 čeri paradajza 
  • 300 g pilećeg filea 
  • 600 ml paradajz sosa
  • 20 g parmezana
  • so, biber, slatka paprika, origano
  • maslinovo ulje

Priprema:
Patlidžan malo stanjite oklagijom sa obe strane, da bude ravan. Zasecite na sredini, pa razdvojite rukama. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa posolite i prelijte maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Isecite ljubičasti i čen belog luka i propržite dok ne omekša, pa dodajte sitno seckanu papriku. Kada omekša dodajte sitno seckano belo meso, pobiberite, pospite slatkom paprikom. Promešajte i kada se meso proprži dodajte sitno seckani čeri paradajz. Napunite patlidžan. U posudi pomešajte paradajz sos, origano, posolite, pa dodajte i mleveni čen belog luka. Nauljite tespiju i sipajte paradajz sos, pa poređajte patlidžan. Pospite parmezanom, nauljite i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE