Italijanska hrana je jedna od najpoznatijih u celom svetu i nema ko ne voli da je jede. Makarone su najpopularnije, a njih možete da spremate na milion načina. Danas vam donosimo savršen recept za makarone sa mlevenim mesom i bešamel sosom zapečene u rerni. Ovo jelo podseća i na lazanje i na bolonjeze, a ukus je fantasitičan. Pospite makarone prezlama i parmezanom i imaće lepu krckavu koricu. Uživajte!
Sastojci:
- 400 g makarona
- 300 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 čena belog luka
- 1 kašika seckanog bosiljka
- 1 kašičica origana
- 800 ml paradajz sosa
- Za bešamel:
- 50 g maslaca
- 40 g brašna
- 400 ml mleka
- 100 g tvrdog sira
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića
- Za pospipanje:
- 30 g prezli
- 1/2 kašike parmezana
Recept za zapečene makarone sa mlevenim mesom i bešamelom:
Ispržite meso
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli. Zatim dodajte bosiljak, origano, so i biber. Promešajte i sipajte paradajz sos. Kada krene da ključa, kuvajte još 15 minuta. Nakon toga dodajte proprženo mleveno meso i promešajte, pa nastavite da kuvate na tihoj vatri. Makarone skuvajte.
Napravite bešamel sos
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, dva. Sve vreme mešajte, a onda sipajte mleko, posolite i pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte rendani sir i mešajte dok se ne otopi. U bešamel sos dodajte makarone, pa promešajte.
Poređajte sastojke u tepsiju
Na dno vatrostalne posude sipajte malo ragu sosa, pa stavite pola kolačine makarona sa bešamelom, premažite ragu sosom, pa stavite presotale makarone. Poslednji sloj je ragu sos (mleveno meso u paradajz sosu). Pospite prezlama i parmezanom.
Pecite u rerni
Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200°C oko 30 minuta.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter
Teleće pečenje sa šargarepom
Posna torta sa orasima i džemom od kajsija