Italijanska hrana je jedna od najpoznatijih u celom svetu i nema ko ne voli da je jede. Makarone su najpopularnije, a njih možete da spremate na milion načina. Danas vam donosimo savršen recept za makarone sa mlevenim mesom i bešamel sosom zapečene u rerni. Ovo jelo podseća i na lazanje i na bolonjeze, a ukus je fantasitičan. Pospite makarone prezlama i parmezanom i imaće lepu krckavu koricu. Uživajte!

Sastojci:

  • 400 g makarona 
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 1 čena belog luka 
  • 1 kašika seckanog bosiljka 
  • 1 kašičica origana
  • 800 ml paradajz sosa 
  • Za bešamel: 
  • 50 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 400 ml mleka
  • 100 g tvrdog sira
  • 1/2 kašičice muškatnog oraščića
  • Za pospipanje:
  • 30 g prezli
  • 1/2 kašike parmezana

Recept za zapečene makarone sa mlevenim mesom i bešamelom:

9:14
Korak 1

Ispržite meso 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli. Zatim dodajte bosiljak, origano, so i biber. Promešajte i sipajte paradajz sos. Kada krene da ključa, kuvajte još 15 minuta. Nakon toga dodajte proprženo mleveno meso i promešajte, pa nastavite da kuvate na tihoj vatri. Makarone skuvajte. 

9:14
Korak 2

Napravite bešamel sos

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, dva. Sve vreme mešajte, a onda sipajte mleko, posolite i pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte rendani sir i mešajte dok se ne otopi. U bešamel sos dodajte makarone, pa promešajte. 

9:14
Korak 3

Poređajte sastojke u tepsiju

Na dno vatrostalne posude sipajte malo ragu sosa, pa stavite pola kolačine makarona sa bešamelom, premažite ragu sosom, pa stavite presotale makarone. Poslednji sloj je ragu sos (mleveno meso u paradajz sosu). Pospite prezlama i parmezanom. 

9:29
Korak 4

Pecite u rerni

Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200°C oko 30 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/beckyexcell Recept za makarone sa mesom u paradajz sosu

(StvarUkusa/S.B.)