Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju. Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci). Vurda se služi kao: salata, hladno meze uz vino i rakiju.

U Babušnici se od 2012. godine svake jeseni održava kulturno, gastronomsko-turističko, komercijalna manifestacija pod nazivom Vurdijada. Na ovoj manifestaciji meštani iz Lužničke kotline i okoline izlažu Vurdu i mlečne proizvode domaće proizvodnje kao i druge proizvode karakteristične za ovaj kraj.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je u "Jutru" na Prvoj i tom prilikom otkrio razliku između vurde i urde. Urda pomalo liči na sitan sremački sir. To je dijetalni preparat od surutke. Ne može dugo da stoji. Ona je grudvasta jer nema masti, dok je vurda pravo astronomsko otkriće 21. veka. Što je vurda starija, mnogo je ukusnija. Vurda je kompletno mleko koje je isfermentisano, ima laktoze, proteina, lipida. Vurda jeste jaka. Tri puta nedeljno mogu svi da je jedu, pogotovo oni koji su vrlo aktivni, koji se stalno kreću negde.

  • Sastojci:
  • nekoliko litara domaćeg mleka
  • 1 čaša kiselog mleka
  • so po potrebi

Priprema:

Domaće mleko sipajte u šerpu i stavite na šporet. Kada se lepo smlači sipajte čašu kiselog mleka, pa sve promešajte. Ostavite u većoj šerpi da odstoji preko noći. Potrebno je da smesa bude na toplom. Sledeći dan trebalo bi da se mleko ukiselilo, pa taj ukiseljeni sadržaj sipate u gazu, povežete krajeve i ostavite da se cedi, da bi sva voda istekla (najbolje preko noći). Već sledeći dan vurda je gotova. To što vam je ostalo u gazi samo prebacite u posebnu posudu. Vurda je kiselkasta, možete je soliti ili mešati sa paprikama.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE