Sos od bermeta se pravi od vina kao osnovnog sastojka u koji se dodaju kupine, đumbir, puter i med. Sos se kratko kuva dok se ne zgusne, a odlična je preliv za sve vrste mesa, pogtovo jagnjeće kotlete. Vinski sos može da poboljša ukus svakog jela, a priprema je neverovatno jednostavna.Dagnje ili kozice se kuvaju u vinu, a ovako pripremljena jela su svetski poznati specijaliteti. Sos od bermeta kombinuje fantastične namirnice koje se odličnu uklapaju, a naš predlog je da obavezno probate da napravite. 

  • Sastojci:
  • 250 g kupina
  • 250 ml crnog vina (bermet)
  • 2 kašičice meda
  • 2 cm korena svežeg đumbira
  • kockica putera

Priprema: 

U šerpu stavite kupine, pa dodajte rendanim đumbir i sipajte vinom. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok ne krene da se zgušnjava, pa dodajte med i puter i dobro sjedinite. Kuvajte još malo, dok ne krene da ključa.

BONUS VIDEO: 

tiktok/nutrientmatters Kako se sprema najsočnija piletina

Izvor: Stvar ukusa