Slavska šarena salata ima pravo bogatsvo od sastojaka, vrlo je osvažavajuća i savršen dodatak trepezi. Možda će vam biti interesantna i hrskava salata od pečene paprike sa pinjolima, fetom i bosiljkom. Šarena slavska salta će da vas oduševi, jer se brzo sprema, a ima mnogo ukusnih elemenata i uklopiće se uz meso i sve što se nađe na stolu. Ovako se pravi šarena slavska salata!

Sastojci:

Za salatu:

  • 1 mala glavica zelene salate
  • 1 glavica radića
  • 1/2 malog crvenog luka, tanko isečenog
  • 480 g čeri paradajza, prepolovljenih ili na četvrtine
  • 400 g leblebija, ispranih i oceđenih
  • 100 g mocarele
  • 100 g kačkavalja, isečenog na kockice
  • 5 feferona, isečenih na kriške
  • 1 kašičica origana, za ukras
  • morska so i sveže mleveni crni biber

Preliv za salatu:

  • 30 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 190 ml limunovog soka
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 1/2 ljutike, sitno iseckane
  • 1 čen belog luka, sitno isečen
  • 1 kašika sušenog origana
  • 1/2 kašičice morske soli
  • sveže mleveni crni biber

Recept za šarenu slavsku salatu:

13:50
Korak 1

Napravite preliv:

Za šarenu slavsku salatu u maloj činiji umutite maslinovo ulje, limunov sok, sirće, ljutiku, beli luk, origano, so i biber i ostavite sa strane.

14:06
Korak 2

Napravite salatu, dodajte preliv i poslužite:

Isecite zelenu salatu na pola kroz jezgro, a zatim isecite jezgro. Narežite zelenu salatu po dužini na trake. Na isti način isecite radič. U velikoj činiji pomešajte zelenu salatu, radič, paradajz, leblebije, mocarelu, kačkavalj i feferone. Prelijte prelivom i i izmešajte. Začinite solju i biberom i ponovo promešajte. Pospite dodatnim origanom i poslužite. Uživajte u šarenoj slavskoj salati!

Pročitajte RECEPT ZA ARAPSKU SALATU

BONUS VIDEO:

instagram/cookistwow salata od mariniranih tikvica

StvarUkusa/L.S.