Slavska šarena salata ima pravo bogatsvo od sastojaka, vrlo je osvažavajuća i savršen dodatak trepezi. Možda će vam biti interesantna i hrskava salata od pečene paprike sa pinjolima, fetom i bosiljkom. Šarena slavska salta će da vas oduševi, jer se brzo sprema, a ima mnogo ukusnih elemenata i uklopiće se uz meso i sve što se nađe na stolu. Ovako se pravi šarena slavska salata!
Sastojci:
Za salatu:
- 1 mala glavica zelene salate
- 1 glavica radića
- 1/2 malog crvenog luka, tanko isečenog
- 480 g čeri paradajza, prepolovljenih ili na četvrtine
- 400 g leblebija, ispranih i oceđenih
- 100 g mocarele
- 100 g kačkavalja, isečenog na kockice
- 5 feferona, isečenih na kriške
- 1 kašičica origana, za ukras
- morska so i sveže mleveni crni biber
Preliv za salatu:
- 30 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 190 ml limunovog soka
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
- 1/2 ljutike, sitno iseckane
- 1 čen belog luka, sitno isečen
- 1 kašika sušenog origana
- 1/2 kašičice morske soli
- sveže mleveni crni biber
Recept za šarenu slavsku salatu:
Napravite preliv:
Za šarenu slavsku salatu u maloj činiji umutite maslinovo ulje, limunov sok, sirće, ljutiku, beli luk, origano, so i biber i ostavite sa strane.
Napravite salatu, dodajte preliv i poslužite:
Isecite zelenu salatu na pola kroz jezgro, a zatim isecite jezgro. Narežite zelenu salatu po dužini na trake. Na isti način isecite radič. U velikoj činiji pomešajte zelenu salatu, radič, paradajz, leblebije, mocarelu, kačkavalj i feferone. Prelijte prelivom i i izmešajte. Začinite solju i biberom i ponovo promešajte. Pospite dodatnim origanom i poslužite. Uživajte u šarenoj slavskoj salati!
Pročitajte RECEPT ZA ARAPSKU SALATU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus