Sastojci:
Za bujon:
- 600 g pilećeg mesa (ili kosti)
- 2 l vode
- 2 lovorova lista
- 3 zrna crnog bibera
Povrće:
- 7 krompira
- 1 veliki luk
- 1 velika šargarepa
- 1,5 koren peršuna
- 4-5 kiselih krastavaca
- 1 šolja vode od kiselih krastavaca
Začini i ostalo:
- 2 kašike ulja
- 15 g maslaca
- 3 kašičice mlevene paprike
- 2 čena belog luka
- 200 g pavlake + 2 kašike brašna
- So po ukusu
- Svež peršun za dekoraciju
Kako se sprema supa:
Pileća supa je jelo koje mnoge podseća na detinjstvo i nedeljni ručak sa porodicom. Sada isprobajte obogaćenu verziju sa kiselim krastavčićima.
Priprema bujona: U šerpu od 5 l stavite piletinu (ili kosti), dodajte 2 l vode, lovorov list i crni biber u zrnu. Kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Kada je bujon gotov, procedite ga i meso odvojite od kostiju.
Priprema povrća: Krompir oljuštite, isecite na kocke i dodajte u proceđeni bujon. Kuvajte dok ne omekša. Luk sitno iseckajte, šargarepu i koren peršuna narendajte. Kiseli krastavci seku se na tanke trakice.
U tiganju zagrejte ulje i maslac. Dodajte luk, propržite ga dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i peršun, propržite još par minuta. Dodajte mlevenu papriku i kiseli krastavac, i nastavite prženje.
Dodavanje sastojaka u supu: U bujon sa krompirom dodajte proprženo povrće. Sipajte šolju vode od kiselih krastavaca, promešajte i kuvajte još 10 minuta. Beli luk sitno iseckajte i dodajte u supu. Pomešajte pavlaku sa brašnom i malo supe, pa lagano umešajte u šerpu. Kuvajte još 5 minuta uz stalno mešanje. Posolite po ukusu.
Serviranje: Poslužite toplu supu posutu seckanim peršunom. Po želji, dodajte još pavlake u tanjir prilikom serviranja.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Kako da napravite domaće zemičke
Krompir salata sa domaćim pesto sosom koja najbolje ide uz ribu
Osvežavajuće limun kocke
Slana torta sa šampinjonima i pilećim batakom