Sastojci:

Za bujon:

  • 600 g pilećeg mesa (ili kosti)
  • 2 l vode
  • 2 lovorova lista
  • 3 zrna crnog bibera

Povrće:

  • 7 krompira 
  • 1 veliki luk
  • 1 velika šargarepa
  • 1,5 koren peršuna
  • 4-5 kiselih krastavaca
  • 1 šolja vode od kiselih krastavaca

Začini i ostalo:

  • 2 kašike ulja
  • 15 g maslaca
  • 3 kašičice mlevene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 200 g pavlake + 2 kašike brašna
  • So po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Kako se sprema supa:

Pileća supa je jelo koje mnoge podseća na detinjstvo i nedeljni ručak sa porodicom. Sada isprobajte obogaćenu verziju sa kiselim krastavčićima.

Priprema bujona: U šerpu od 5 l stavite piletinu (ili kosti), dodajte 2 l vode, lovorov list i crni biber u zrnu. Kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Kada je bujon gotov, procedite ga i meso odvojite od kostiju.

Priprema povrća: Krompir oljuštite, isecite na kocke i dodajte u proceđeni bujon. Kuvajte dok ne omekša. Luk sitno iseckajte, šargarepu i koren peršuna narendajte. Kiseli krastavci seku se na tanke trakice.

U tiganju zagrejte ulje i maslac. Dodajte luk, propržite ga dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i peršun, propržite još par minuta. Dodajte mlevenu papriku i kiseli krastavac, i nastavite prženje.

Gušća tekstura:

Ako želite gušću supu, možete dodati malo skuvanog krompira i izgnječiti ga pre dodavanja u šerpu.

Umesto brašna, možete koristiti i gustin razmućen u malo vode za zgušnjavanje.

Dodavanje sastojaka u supu: U bujon sa krompirom dodajte proprženo povrće. Sipajte šolju vode od kiselih krastavaca, promešajte i kuvajte još 10 minuta. Beli luk sitno iseckajte i dodajte u supu. Pomešajte pavlaku sa brašnom i malo supe, pa lagano umešajte u šerpu. Kuvajte još 5 minuta uz stalno mešanje. Posolite po ukusu.

Serviranje: Poslužite toplu supu posutu seckanim peršunom. Po želji, dodajte još pavlake u tanjir prilikom serviranja.

Bonus video

Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: Kako se prave pilav i domaća supa