Savršena domaća, praktična poslastica koja se uvek pojede u najkraćem roku.
Neophodni sastojci za pripremu slatkog su:
- 1 kilogram krušaka
- 500 grama šećera
- Sok od 2 limuna
- 200 mililitara vode
Postupak pripreme:
Odabrane kruške oljuštite pa isecite na manje komade i očistite. Rasporedite ih zatim u dubok pleh, pa pospite šećerom i prelijte sokom od dva limuna.
Ostavite ih da odstoje 1-3 sata, da otpuste svoj sok. Nakon tog vremena dodajte i vodu, pa u rernu da se sve krčka.
Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni, a kruške krčkajte oko 2 sata. To zavisi od rerne do rerne – znaćete da su gotove kada omeknu, blago porumene i sirup postane gust.
Gotovo slatko izgleda isto kao i kada pripremate u šerpi – onda kada su kruške mekane i fino skuvane.
Možda će vam biti lakše da ostavite u rerni i skoknete da pozavršavate druge kućne poslove, nego da vrije na ringli u šerpi, pa možda prekipi i slično.
Ima prednosti, zar ne? A, posle u već zagrejanoj rerni pripremite neki kolač da možete da se sladite dok se slatko ne ohladi.
Slatko dok je toplo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcem pa ih ušuškajte u ćebence ili krpama. Ostavite da se slatko tako ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek kada se skroz ohladi odložite u frižider, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto.
Takođe, možete povećati količinu sastojaka srazmerno ako želite da pripremite veću količinu. Pazite samo, ako pripremate ovu varijantu, da vam sve kruške lepo stanu u pleh, i ostali potrebni sastojci. Birajte neki dublji pleh, tako da tokom krčkanja ne prska mnogo po rerni.
Slatko od krušaka možete praviti tako što ćete dodati neko drugo voće po vašem izboru, a da se ukusi fino slože. Slatko od krušaka i jabuka je veoma ukusno, a možete mu dodati cimet, orahe i vanilu i tako dobijete savršenu domaću poslasticu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: receptopedija.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus