U Srbiji su najpoznatiji šampinjoni, ali i od lisičarki mogu da se prave ukusna jela. Ova vrsta pečuraka ima specifičan, ali dobar ukus i poprilično je mesnata, pa je odlična kada pravite nešto gde vam je potrebna zamena za meso.Ali od lisičarki ne morate da pravite samo prilog ili sos, već možete ih marinirate i napravite savršenu zimnicu. U nastavku teskta pročitajte recept koji smo izdvojili za vas.
- Sastojci:
- 3 kg lisičarki
- Za marinadu:
- 1 l vode
- 200 ml sirćeta
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- 2-3 lovorova lista
- 6 zrna bibera
- 1 ljuta papričica
Priprema:
U veću posudu sipajte vodu i malo soli, pa stavite pečurke i ostavite nekih pola sata ili sat vremena. Zatim očistite pečurke, pa ako ima trulih delova isecite. Veće lisičarke prepolovite, a manje možete da ostavite cele. U šerpu sipajte vodu i posolite, pa kada krene da ključa stavite oprane pečurke. Kuvajte na umerenoj temperaturi ih nekih 15-20 minuta, a dok se kuvajte skidajte penu. Gotove liskičarke dobro ocedite i isperite u hladnoj vodu. Pripremite marinadu tako što ćete u vrelu vodu dodati so, šećer, lovorov list, biber, secaknu ljutu papričicu i pečurke. Kuvajte u marinadi 10 minuta, a pred kraj dodajte i sirće. Sirće se uvek dodajte na kraju kako ne bi isparilo tokom kuvanja. Sipajte pečurke u sterilisane tegle, ali nemojte da dodajte previše tečnosti. Dobro zatvorite i ostavite da se ohlade preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem