U Srbiji su najpoznatiji šampinjoni, ali i od lisičarki mogu da se prave ukusna jela. Ova vrsta pečuraka ima specifičan, ali dobar ukus i poprilično je mesnata, pa je odlična kada pravite nešto gde vam je potrebna zamena za meso.Ali od lisičarki ne morate da pravite samo prilog ili sos, već možete ih marinirate i napravite savršenu zimnicu. U nastavku teskta pročitajte recept koji smo izdvojili za vas. 

  • Sastojci: 
  • 3 kg lisičarki
  • Za marinadu: 
  • 1 l vode 
  • 200 ml sirćeta 
  • 1 kašika soli 
  • 2 kašike šećera 
  • 2-3 lovorova lista 
  • 6 zrna bibera 
  • 1 ljuta papričica 

Priprema:

U veću posudu sipajte vodu i malo soli, pa stavite pečurke i ostavite nekih pola sata ili sat vremena. Zatim očistite pečurke, pa ako ima trulih delova isecite. Veće lisičarke prepolovite, a manje možete da ostavite cele. U šerpu sipajte vodu i posolite, pa kada krene da ključa stavite oprane pečurke. Kuvajte na umerenoj temperaturi ih nekih 15-20 minuta, a dok se kuvajte skidajte penu. Gotove liskičarke dobro ocedite i isperite u hladnoj vodu. Pripremite marinadu tako što ćete u vrelu vodu dodati so, šećer, lovorov list, biber, secaknu ljutu papričicu i pečurke. Kuvajte u marinadi 10 minuta, a pred kraj dodajte i sirće. Sirće se uvek dodajte na kraju kako ne bi isparilo tokom kuvanja. Sipajte pečurke u sterilisane tegle, ali nemojte da dodajte previše tečnosti. Dobro zatvorite i ostavite da se ohlade preko noći. 

Izvor: Stvar ukusa