Borovnice obiluju nutrijentima, a kako piše zdravstvena platforma Healthline, odlične su za krvni pritisak, bolesti srca, memoriju, oporavak mišića... Bogate su vlaknima, kao i vitaminom C, K i manganom. Imaju najveća antioksidativna svojstva od sveg voća i povrća, a flavonoidi su antioksidansi s najvećim uticajem kod bobičastog voća. Borovnice ne samo da su dobre za zdravlje, već od njih možete da pravite najukunija jela, kao i pića, a danas vam predlažemo da napravite domaći sok od borovnica koji ćete moći da pijete i tokom zime. Nije nimalo komplikovano, a ukus je sjajan.
- Sastojci:
- 1 kg borovnica
- 500 g šećera
- 1 l vode
- 1 kesica limontusa
Priprema:
Borovnice operite i osušite, pa usitnite štapnim mikserom ili gnječilicom za krompir. Nemojte da preterate jer ne treba da dobijete kašu. Zatim dodajte šećer i limuntus, pa dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 24 sata. Za to vreme nekoliko puta promešajte kako bi se šećer otopio. Kuvajte na nižoj temepraturi i kada krene da ključa ostavite još 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Sok koji se malo ohladio procedite kroz gazu, pa dobijeni sirup sipajte u sterilisane flaše. Dobro zatvorite, a ako želite da budete sigurni da se neće pokvariti, pasterizujte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga premestite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus