Ukoliko želite da sačuvate lubenicu u teglicama treba da znate da se ne upotrebljava crveni slatki deo, već žuto-beli deo kore.

Potrebno vam je:

1 kg očišćene i na kockice isečene kore od lubenice

1,5 kg šećera

2 limuna

Štapić vanile

Pogledajte i recept za Slatko od dunja

Priprema:

Odstranite crveni deo lubenice i samu zelenu koru. Od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete 1kg. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva. Čim prokuva procedite, pa sipajte novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.

Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup, pa mu dodati oceđene kockice lubenice, vanilu i limun isečen na kolutiće. Sve kuvajte na nižoj temperaturi dok slatko ne bude gustine retkog meda.

Pogledajte i recept za Slatko od neljuštenih šljiva

Dobijenu smesu skinite sa šporeta, odstranite penu, ako se pojavila, pa pokrijte šerpu vlažnom krpom. Ostaviti preko noći, pa sledeći dan slatko preručite u čiste tegle i dobro zatvorite.

Savet: Pored štapića vanile, možete uključiti i 3 štapića cimeta, 50 gr svežeg đumbira, u kockicama, nekoliko karanfilčića ili koristiti limetu umesto limuna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa