Ukoliko želite da sačuvate lubenicu u teglicama treba da znate da se ne upotrebljava crveni slatki deo, već žuto-beli deo kore.
Potrebno vam je:
1 kg očišćene i na kockice isečene kore od lubenice
1,5 kg šećera
2 limuna
Štapić vanile
Pogledajte i recept za Slatko od dunja
Priprema:
Odstranite crveni deo lubenice i samu zelenu koru. Od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete 1kg. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva. Čim prokuva procedite, pa sipajte novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.
Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup, pa mu dodati oceđene kockice lubenice, vanilu i limun isečen na kolutiće. Sve kuvajte na nižoj temperaturi dok slatko ne bude gustine retkog meda.
Pogledajte i recept za Slatko od neljuštenih šljiva
Dobijenu smesu skinite sa šporeta, odstranite penu, ako se pojavila, pa pokrijte šerpu vlažnom krpom. Ostaviti preko noći, pa sledeći dan slatko preručite u čiste tegle i dobro zatvorite.
Savet: Pored štapića vanile, možete uključiti i 3 štapića cimeta, 50 gr svežeg đumbira, u kockicama, nekoliko karanfilčića ili koristiti limetu umesto limuna.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno