Nakon ovih saveta šam od belanaca će vam uvek uspeti.

Starost jaja. Šam velikog volumena je najbolje pripremati od jaja koja su stara najmanje 3, 4 dana. Starija jaja se lakše ulupaju u penu, pena ima veći volumen, ali i lakše spadne. Ukoliko vam je volumen šama važniji od stabilnosti pene, koristite starija jaja. Za čvršći šam koristie što svežija jaja.

Izbegavajte pripremu šama kada je vlažnost vazduha velika, jer će vlažnost uticati na balončiće pene.

Razdvajanje jaja. Hladna jaja se lakše odvajaju od onih koja su sobne temperature, jer su belanca čvršća. Budite veoma pažljivi prilikom razdvajanja belanaca i žumanaca. Ukoliko u belancima ostane makar i malo žumanaca, šam se neće lepo ulupati.

Nakon razdvajanja jaja, ostavite ih da dostignu sobnu temperaturu, tako će šam dostići odličan volumen prilikom lupanja. Nakon vađenja iz frižidera i odvajanja belanaca i žumanaca, sačekajte oko 30 minuta pre pripreme šama. Tako će belanca dostići 6 do 8 puta veći volumen.

Posude i pribor. Bakarne posude, posude od nerđajućeg čelika ili staklene su najbolje za pripremu šama od belanaca. Izbegavajte plastično posuđe jer ono često može da sadrži tragove ulja koje može srečiti belanca da se umute u čvrst šam. Najvažnije je da posuđe i pribor budu besprekorno čisti i suvi. Šam je veoma osetljiv i ne reaguje dobro na vlagu i nečistoću.

Ukoliko belanca ne mutite ručno već mikserom, činite to postepenim povećavanjem brzine.

Dodatak šećera. Nemojte dodavati šećer pre nego što počnete sa mućenjem belanaca, jer će vam to udvostručiti vreme potrebno za pripremu pene od belanaca. Šećer možete dodati postepeno tek kada se stvori pena. Od količine šećera zavisi koliko će čvrst šam biti.

Kada počnete da mutite šam, nemojte nikako praviti pauze  na pola pripreme.

Super savet: Dodatkom malo sirćeta ili soka od limuna prilikom pripreme šama, pena će imati veći volumen i biće čvršća. Na jedno jaje se dodaje otprilike 1/8 kašičice sirćeta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs