Čest sastojak supa, čorbi i mnogih sosova i jela je bujon. U Evropi može da se kupi u tetrapaku, ali je najlepši kada je svež, pripremljen kod kuće. Evo kako...
Bujon služi kao baza ili dodatak jelima za razne vrste supa, čorbi, potaža, rižota, pasti... Zato kada god da kuvate bujon uvek skuvajte više nego što vam treba, a ostatak zamrznite.
Bujon od junetine
1 kg mesa preliti vodom da potpuno ogrezne, pa kuvati 45 minuta. Povremeno skidati penu koja nastaje tokom kuvanja. Dodati vezu zeleni (šargarepa, celer, peršun, paškanat) i praziluk, kao i na ringli zapečeni crni luk i čen belog luka, zatim 4 zrna bibera i lovorov list. Kuvati 2 sata. Procediti tečnost, posoliti i skinuti masnoću s bujona.
Pileći bujon
Iseckati praziluk, celer i 2 šargarepe. Oprati pile ili kokošku (oko 1,8 kg), pa staviti u šerpu, dodati povrće, 2 neoljuštena zapečena luka i 1/2 kašičice bibera u zrnu. Preliti hladnom vodom, prokuvati i onda 2 sata kuvati na najslabijoj temperaturi. Skidati penu koja nastaje kuvanjem. Izvaditi meso i procediti bujon. Posoliti i kad se prohladi, skinuti masnoću s površine.
Riblji bujon
Riblji bujon odnosno bistru riblju supu možete dapripremiti od sitne ribe, glava ili ribljih ostataka (kada je filetirate). Riba se kuva sa 1 glavicom luka, malo praziluka, 2 šargarepe, malim celerom, lovorovim listom, parčetom limunove kore, 2 dcl belog vina, grančicom mirođije i biberom u zrnu. Riblji bujon treba procediti na najgušće sito, zbog sitnih kostiju.
Bujon od povrća
Razno korenasto povrće (šargarepa, celer, peršun, paškant), crni luk (najbolje pečen na ringli), praziluk, lovor i biber u zrnu skuvati i procediti.
SUPER SAVETI:
- Da biste bujon potpuno razbistrili, dodajte mu umućeno belance (na litar jedno), prokuvajte i skinite kašikom na površini izdvojenu mešavinu belanceta i truncica
- Bujon se ne soli, jer se soli jelo (čorba ili sos) u koje se bujon dodaje.
- Bujon možete da zamrznete u porcijama i imate uvek kada vam je potreban.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs