Bujon služi kao baza ili dodatak jelima za razne vrste supa, čorbi, potaža, rižota, pasti... Zato kada god da kuvate bujon uvek skuvajte više nego što vam treba, a ostatak zamrznite.
Bujon od junetine
1 kg mesa preliti vodom da potpuno ogrezne, pa kuvati 45 minuta. Povremeno skidati penu koja nastaje tokom kuvanja. Dodati vezu zeleni (šargarepa, celer, peršun, paškanat) i praziluk, kao i na ringli zapečeni crni luk i čen belog luka, zatim 4 zrna bibera i lovorov list. Kuvati 2 sata. Procediti tečnost, posoliti i skinuti masnoću s bujona.
Pileći bujon
Iseckati praziluk, celer i 2 šargarepe. Oprati pile ili kokošku (oko 1,8 kg), pa staviti u šerpu, dodati povrće, 2 neoljuštena zapečena luka i 1/2 kašičice bibera u zrnu. Preliti hladnom vodom, prokuvati i onda 2 sata kuvati na najslabijoj temperaturi. Skidati penu koja nastaje kuvanjem. Izvaditi meso i procediti bujon. Posoliti i kad se prohladi, skinuti masnoću s površine.
Riblji bujon
Riblji bujon odnosno bistru riblju supu možete dapripremiti od sitne ribe, glava ili ribljih ostataka (kada je filetirate). Riba se kuva sa 1 glavicom luka, malo praziluka, 2 šargarepe, malim celerom, lovorovim listom, parčetom limunove kore, 2 dcl belog vina, grančicom mirođije i biberom u zrnu. Riblji bujon treba procediti na najgušće sito, zbog sitnih kostiju.
Bujon od povrća
Razno korenasto povrće (šargarepa, celer, peršun, paškant), crni luk (najbolje pečen na ringli), praziluk, lovor i biber u zrnu skuvati i procediti.
SUPER SAVETI:
- Da biste bujon potpuno razbistrili, dodajte mu umućeno belance (na litar jedno), prokuvajte i skinite kašikom na površini izdvojenu mešavinu belanceta i truncica
- Bujon se ne soli, jer se soli jelo (čorba ili sos) u koje se bujon dodaje.
- Bujon možete da zamrznete u porcijama i imate uvek kada vam je potreban.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem