Saveti za početnike u kuhinji: Koliko vremena treba boraniji da se skuva
Svima je poznato da pasulj ne treba da se jede previše često, jer šteti bubrezima. Izuzetak je boranija, jer je ona lakša hrana, koju organizam lako prerađuje i usvaja.
Među korisnim osobinama boranije, osim što pomaže kod topljenja masnoća i skidanja kilograma, je i to što je bogata vitaminima A, C i E. Pored vitamina, sadrži još i magnezijum, kalcijum, gvožđe, folnu kiselinu i hrom, koji sa velikim količinama celuloze oslobađa organizam od toksina.
Pored toga što nas oslobađa od toksina, boranija nam pomaže u normalizaciji funkcije bubrega i sistema za varenje. Kod muškaraca, boranija je odlična preventiva za oboljenja prostate. Umanjuje osećaj nervoze, podiže raspoloženje i veoma je korisna kod anemije.
Važno je, ipak, da znamo kako da pravilno skuvamo boraniju.
Postoji nekoliko načina kuvanja, a u zavisnosti od toga kakva je boranija i u kakvom je stanju.Krajeve boranije odstranite, a boraniju potopite u hladnu vodu. U šerpu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja. Vodu treba da lagano zakiselite - na primer sa malo limuna. Šerpa ne bi trebalo da bude od aluminijuma.
Potopljenu boraniju ocedite i podelite je na porcije. Porcije treba da budu toliko velike, da voda sa njima može da prključa što brže. Poklopite šerpu poklopcem i ostavite boraniju da se kuva.
Sveža zelena boranija se kuva oko 4-5 minuta u vreloj vodi. Ako ste odabrali smrznutu boraniju, treba da je ostavite da se kuva bar 6-8 minuta. Ponekada, da bi boranija omekšala, treba da se kuva i do pola sata do sat.
Izvadite boraniju rešetkom, kada prođe određeno vreme za kuvanje. Šokirajte je u posebnoj posudi. Šokiranje je postavljanje boranije u ledenu vodu.
Drugi način za kuvanje boranije je kuvanje u ekspres loncu. Kuvanje u ovoj posudi je najbolje, ako je vrsta boranije takva da zahteva duže kuvanje. U tom slučaju, vreme kuvanja je od 5 do 9 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: Bonapeti