Minjoni na klasičan način - pravila i saveti za pripremu
Korice za minjone peku se od žute mase (jaja, brašno, šećer i malo vanile), mrke mase (umesto dela brašna dodajte mlevene orahe) i mase od čokolade (u žutu masu se dodaje kakao).
Fil za minjone pravi se od penasto umućenog maslaca i prah šećera, sa dodatkom odgovarajućih sastojaka, zavisno od vrste minjona.
Žute korice se filuju ili kremom u koji se doda maraskino i seckano kandirano voće i ova vrsta minjona se preliva belom glazurom, ili kremom kome je dodata aroma pomarandže i ova vrsta se preliva narandžastom glazurom.
Uz koru sa orasima ide fil sa kafom kao i fil sa mlevenim pečenim orasima ili lešnicima, s tim da se prva vrsta preliva svetlom a druga tamnom glazurom od kafe.
Korice sa čokoladom filuju se jedino kremom u koji je dodata čokolada i ova vrsta minjona preliva se glazurom od čokolade.
Nafilovane korice (3 reda korica i 2 reda fila) seku se četvrtasto (kvadrati ili pravougaonici) ili se vade okrugli (3 cm prečnika), a od ostataka okruglih minjona mogu se napraviti bombice.
Minjoni se prelivaju glazurom tako što se poređaju na rešetku ispod koje je papir za pečenje, pa se kašikom topla glazura sipa tako da gornja površina bude prekrivena potpuno, a stranice samo tamo gde se glazura slila preko ivice. Glazura koja padne na papir ponovo se koristi.
Pripremljene minjone obavezno stavljati u papirne korpice i tako ih poslužiti.
Kako da pržite krofne i uvijate rolate
Posuda u kojoj se prže krofne ne treba da bude velika, ali treba da je duboka.
Ulja (ili masti) u kome se krofne prže treba da bude dosta i mora biti vrelo.
Krofne koje su narastale na radnoj površini pažljivo stavljajte u vrelo ulje, ali tako što ih okrećete, tj. strana koja je bila gore, ide u ulje. Dok se prži prva strana krofne, sud treba da je poklopljen.
Pržene krofne stavite na papir za pečenje, pa ih posipajte šećerom u prahu koji ste stavili u cediljku za čaj i lagano protresli. Sada krofne stavite na tanjir, a šećer koji je pao na papir vratite u cediljku.
Oblanda za rolate i salamice će se lepo uviti i neće se polomiti samo ako kuhinjsku krpu pokvasite vodom, dobro je iscedite i oblandu ravnomerno umotate sa obe strane u nju. Onda je odložite na pola sata, pa tako meku filujete, urolate i odložite da se osuši i stegne.
Isto važi i za pečenu koru za rolat (priprema - koliko jaja, npr. 6, toliko kašika šećera, toliko kašika brašna) koju, čim se izvadi iz rerne, treba okrenuti na vlažnu kuhinjsku krpu i zaviti da se tako hladi.
Kako da ukrašavate torte i kolače
Smesu za glazuru kojom će biti ispisano „srećan rođendan“ ili nečije ime, staviti u špric sa odgovarajućim nastavkom i željeni tekst ispisati na papir za pečenje veličine torte. Papir sa ispisanom glazurom zatim staviti u frižider oko 1 sat, a nakon toga natpis lagano odvojiti od masnog papira i preneti na tortu.
Otopite belu ili crnu čokoladu pa ih pojedinačno ili tek ovlaš izmešane u tankim linijama, nanesete na papir praveći nepravilne oblike, ostavite da se ohladi i time kasnije ukrasiti tortu.
Šećer u prahu rasporedićete najlakše i najlepše ako ga sipate u metalnu cediljku za čaj i lagano je protresete iznad kolača. Deo kolača koji ne želite da pospete, prekrijte papirom. Isto tako postupite i sa kakaom ili čokoladom u prahu.
Filujte tortu u ombre stilu. Potrebno je prvo da tortu zagladite nekim belim ili svetlijim filom. Onda napravite fil u najmanje 3 nijanse boje (ružičaste, zelene ili lavanda boje) dodavanjem prehrambene boje u beli fil. Različite filove nanosite od dna prema vrhu krećući od najtamnije do nasvetlije nijanse.
Keksiće ćete najlakše dekorisati ako ih nakon pečenja ostavite da se ohlade na rešetki za kolače, a ispod rešetke postavite papir za pečenje kako glazura koja bude kapala sa kolačića ne bi uprljala tanjir. Ako treba, možete pokupiti glazuru sa papira, pa je ponovo upotrebiti.
Ako za dekoraciju koristite rendanu čokoladu, da se ne bi topila prilikom rendanja ostavite je na par sati u frižideru jer će se tako mnogo lakše izrendati.
Istopljenu čokoladu preliti preko kockica leda i staviti na kratko u zamrzivač. Izvaditi čokoladu iz leda, isprati pod mlazom vode komadiće leda ako su se zalepili za čokoladu. Čokoladu spustiti na papirni ubrus da upije vodu. Ukras koji ste dobili imaće oblik čokoladnog korala. Posuti ga prah šećerom i staviti na gotovu tortu.
Otopiti belu i crnu čokoladu posebno, pa zrna suvog grožđa nabodena na čačkalice umakati u čokoladu. To grožđe može biti ukras tako čokoladirano, a možete dodati i raznobojne mrvice da se zalepe dok je čokolada još vruća i meka.
Gornja površina i strane torte moraju biti uredno završene pre finalnog dekorisanja. Kasnija "mazanja" neće moći da prekriju velike neravnine i greške u filovanju.
Prilikom dekorisanja špricem, držite špric pod odgovarajućim uglom jer ćete dobiti različite efekte ako špric držite uspravno (90º) ili koso (45º). Isprobajte van torte pa izaberite šta vam se sviđa. Kad dekorišete stranice torte - strana i ivica torte koju dekorišete treba da je u visini očiju.
Kontrolišite pritisak kojim krem istiskujete iz šprica. Da bi elementi dekoracije bili istovetni, bez razlika u visini i debljini, pritisak kod istiskivanja krema mora biti jednak. Jači pritisak daje drugačiji oblik i veći ukrasni element.
U istu vrećicu možete staviti dva ili tri krema obojena različitim bojama, jedan pored drugog. Rezultat može biti iznenadujući.
Sečenje kora, kolača i torti - kako da ovaj postupak ne bude komplikovan
Ispečene kore za torte se seku vodoravno da se dobije više listova. Kada se kora za tortu peče odjednom i kasnije seče, prvo mora da se sasvim ohladi. Pre sečenja se najpre po obodu obeleži linija po kojoj će se kora preseći. U taj zasek se ubaci dugački oštar nož i gura do suprotne ivice, pri čemu vrh noža stalno viri na suprotnoj strani. Umesto noža može se upotrebiti jači konac, koji se smesti u zasečenu liniju po obodu kore, preklope se krajevi kao kada se pravi čvor i lagano zateže dok konac ne prođe kroz koru podelivši je na dva dela.
Ako oblik nije presudan, umesto okrugle možete napraviti četvrtastu koru u velikom plehu tako da je ne morate seći po debljini nego po dužini, na npr. 3 dela.
Torte i kolače presvučene čokoladnom glazurom lakše ćete izrezati ako ih označite u još polutekućem stanju. Kasnije ih izrežete po označenim crtama.
Sečenje gotovih kolača predstavljaće mnogo manji problem ako za tu svrhu imate lenjir i skalpel, koji ćete koristiti samo za tu svrhu. Prvo odredite tačne dimenzije kolača, a zatim uz pomoć lenjira (da bi linije bile prave) i skalpela (koji je tanji i oštriji od noža, zbog koga se najčešće lomi glazura kolača) isečete kolače brzo i lako.
Beze kore (kore od belanaca) se lakše seku namašćenim nožem.
Tortu ćete lakše narezati ako je režete nožem koji ste prethodno umočili u vruću vodu.
Serviranje torte i ređanje sitnih kolača
Kada se torta služi kao desert tj. na kraju obeda i pre voća, unosi se na poslužavniku koji je iz istog servisa kao i ostali pribor i to ili cela, tako da gosti mogu sami da odseku onoliko parče koliko žele, ili isečena na parčiće, pa gosti sami uzimaju.
Ako se služi samo torta, iznosi se na poslužavniku od metala, porculana ili stakla, a u zavisnosti od toga da li je torta suva ili kremasta, služi se isečena na komade ili seče pred gostima i servira u tanjirićima. Jede se malim viljuškama.
Sve torte koje su nadevene kremovima ili umućenom slatkom pavlakom ili šlagom pre posluženja moraju stajati u frižideru.
Pred goste se iznosi obično više vrsta sitnih kolača, ali tako da najveći budu na sredini, oko njih kolači srednje veličine, a do ivice tanjira najsitniji kolači, obično bombice u papirnim korpicama.
Kako da čuvate gotove kolače
Čajne kolačiće, medenjake i ostale sitne kolače čuvajte u dobro zatvorenim limenim kutijama čije ste dno posuli kristal šećerom.
Medenjaci će brže omekšati ako se uz njih stavi nekoliko narezanih parčeta svežeg hleba.
Da bi puslice ostale hrskave, najbolje je da ih čuvate zatvorene u kutijama sa poklopcem.
Svojim kolačima možete produžiti rok trajanja ako u kutiju s njima stavite pola narezane jabuke. Zbog dodatne vlažnosti, kolači će duže ostati sveži i ukusni.
Torta od sira će duže ostati sveža u svom zvonu ako uz nju stavimo nekoliko kocki šećera.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese