Kavurma ima dugu tradiciju, a na naše prostore je stigla zahavaljujući Turcima. Ovaj specijalitet se pravi od mesa, a od naroda, običaja i tradicije zavisi koje se koristi. Kod nas se kavurma pravi od goveđih, ovčijih i svinjskih iznutrica u koje se dodaju razni začini, kao i crni luk. Leskovačka kavurma koju još nazivaju i sprža pravi se od svinjskog mesa, crne, bele džigerice, mesa glave, slezine, srca, creva uz dodatak čvaraka i crvene paprike, kao i soli. A kako je u toku Petrovdanski post, naučite i kako se sprema posna kavurma.

  • Sastojci:
  • meso po izboru (obično iznutrice) 
  • so, biber, slatka paprika 

Priprema:

U metalnu šerpu stavite meso koje ste izabrali, pa prelijte vodom. Kuvajte dok meso ne počne da se odvaja od kostiju, a onda kosti izvadite, a meso ostavite još kratko da se kuva. Meso usitnite, može veličina koja vama odgovara. U tiganju propržite meso, a povremeno dodajte malo vode u kojoj se meso kuvalo. Ne preterujte jer ne treba da bude previše vode. Posolite, pobiberite i pospite crvenom paprikom.

Izvor: Stvar ukusa