Naše bake su nekada stalno pravile domaći sir, kajmak... Danas ljudi nemaju vremena time da se bave, pa je lakše da kupe. Ipak, pravljenje domaćeg sira nije nimalo teško, a potrebno vam su vam samo 2 sastojka koja već imate kod kuće. Od mleka i sirćeta možete da napravite najukusniji beli sir. 

Sastojci:

  • 1,5 l mleka 
  • 2-3 kašike sirćeta 

Recept za domaći beli sir:

0:46
Korak 1

Zagrejte mleko 

Mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje na šporetu, na srednjoj temepraturi. Povremeno promešajte, kako se mleko ne bi zalepilo za dno šerpe. Kada mleko proključa, isključite šporet i sipajte sirće. Mešajte dok sir ne počne da se formira. Odovojiće se od surutke. 

Napomena: Ako vidite da se sir nije lepo formirao, dodajte još jednu kašiku sirćeta u mleko i vratite na šporet. Kuvajte dok ne počne da se odvaja i onda odmah ugasite šporet i sklonite. 

0:46
Korak 2

Pripremite cediljku

Uzmite neku posudu i preko stavite cediljku, a u nju i čistu gazu. Sipajte sir u cediljku sa sve surutkom, pa podignite ivicu gaze na gore i dobro zatgnite i dodatno procedite. Isperite pod vodom kako biste uklonili miris sirćeta. Dodatno procedite. 

0:46
Korak 3

Napravite sir 

Kada ste dobro procedili, oblikujte sir sa sve gazom po želji, pa ostavite da visi pola sata iznad sudopere ako je moguće. Zatim stavite sir sa sve gazom na dasku i preko stavite šerpu punu pirinča. Ostavite da odstoji nekih 3 sata. Izvadite sir iz gaze i isecite na kocke. 

Pročitajte i ovo: Aromatični domaći sir

BONUS VIDEO:  

Jaja na oko sa feta sirom TikTok/eattastedine

(StvarUkusa/S.B.)