Naše bake su nekada stalno pravile domaći sir, kajmak... Danas ljudi nemaju vremena time da se bave, pa je lakše da kupe. Ipak, pravljenje domaćeg sira nije nimalo teško, a potrebno vam su vam samo 2 sastojka koja već imate kod kuće. Od mleka i sirćeta možete da napravite najukusniji beli sir.
Sastojci:
- 1,5 l mleka
- 2-3 kašike sirćeta
Recept za domaći beli sir:
Zagrejte mleko
Mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje na šporetu, na srednjoj temepraturi. Povremeno promešajte, kako se mleko ne bi zalepilo za dno šerpe. Kada mleko proključa, isključite šporet i sipajte sirće. Mešajte dok sir ne počne da se formira. Odovojiće se od surutke.
Napomena: Ako vidite da se sir nije lepo formirao, dodajte još jednu kašiku sirćeta u mleko i vratite na šporet. Kuvajte dok ne počne da se odvaja i onda odmah ugasite šporet i sklonite.
Pripremite cediljku
Uzmite neku posudu i preko stavite cediljku, a u nju i čistu gazu. Sipajte sir u cediljku sa sve surutkom, pa podignite ivicu gaze na gore i dobro zatgnite i dodatno procedite. Isperite pod vodom kako biste uklonili miris sirćeta. Dodatno procedite.
Napravite sir
Kada ste dobro procedili, oblikujte sir sa sve gazom po želji, pa ostavite da visi pola sata iznad sudopere ako je moguće. Zatim stavite sir sa sve gazom na dasku i preko stavite šerpu punu pirinča. Ostavite da odstoji nekih 3 sata. Izvadite sir iz gaze i isecite na kocke.
Pročitajte i ovo: Aromatični domaći sir
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus