Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIKAKO NE BACAJTE LIŠĆE OD ROTKVICA: Veoma je zdravo i hranljivo, a evo kako da ga najbolje iskoristite

Autor Marija Brčić

Evo kako da iskoristite lišće rotkvica koje je prepuno vitamina.

 Kako se koristi lišće rotkvice Izvor: Shutterstock

S dolaskom proleća pijace su sve bogatije omiljenim crvenim rotkvicama. Dolaze u malim svežnjevima zajedno sa svojim zelenim lišćem, koje nažalost većina kupaca baci pri čišćenju. To je velika greška jer ono je pravi izvor lekovitih sastojaka koji imaju izuzetnu učinkovitost na ceo organizam.

Blagodeti ovog "vesnika proleća su izuzetno velike. Rotkvice obiluju C vitaminom, vitaminima B grupe, fosforom i cinkom i blagotvorno deluju na našu kožu i kosu čineći je mekom i glatkom.

Odlične su za osobe koje pate od zatvora, jer vlakna iz rotkvica podstiču rad creva. Posebno bogato gvožđem je lišće rotkvice pa se savetuje da ga konzumiraju anemične osobe.

Međutim, sigurno se pitate šta da napravite s lišćem rotkvice, a da bude ukusno i primamljivo. Mnogi ovo zeleno blago s vrha rotkvice odstrani i baca u smeće, što je skroz pogrešno.

Možda će vas zanimati

Nakon što lišće dobro operete pod mlazom vode možete da ga koristiti u raznim jutarnjim sveže ceđenim i izblendiranim sokovima, raznim mešanim salatama ili da napraviti kajganu s listovima rotkvice i dodatkom još nekog povrća. U sokovima su odlična kombinacija s jabukom, limunom, đumbirom i medom, dok će vam za salatu biti potrebna još neka lisnata salata da napravite dobar miks.

U nastavku teksta pročitajte recept za krem čorbu od lišća rotkvice.

Sastojci:

  • 3 veća svežnja lišća rotkvice
  • 1 crni luk
  • kockica putera
  • 4 veća krompira
  • 250 ml nemasnog jogurta
  • so, biber

Priprema:

Luk sitno naseckajte, pa ga ubacite u šerpu i propržite na puteru dok se zastakli. Dodajte naseckano i oprano lišće rotkvice i dinstajte uz malo vode, još dva minute dok ne omekšaju. Krompir isecite na kockice dodajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kada se krompir skuva, izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom, dodajte jogurt, vratite u šerpu, pustite da provri, ugasite vatru i začinite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti