Francuzi obožavaju sireve i supe. Čuvena je francuska supa od luka, kao i supa iz Nice sa sosom od šafrana. Rado prave kombinovana jela od mesa i povrća, pečenja, salate i poslastica, a uz sve se piju vrhunska vina (među kojima je i šampanjac) i svuda u svetu cenjeni francuski konjak.
Najpoznatiji francuski sirevi su: tradicionalni kozji sir Ševr (Chevre), autentični Bri (Brie), Rokfor (Roquefort) – koji nazivaju “kraljem sireva”, Kamember (Camembert) i Raslet (Raclette).
Jedna od karakteristika francuske kuhinje je ta da francuzi pri pripremi jela retko koriste mast, zapršku nikad. Koriste ulje i puter i na kraju kuvanja skidaju višak masnoće. Tako su francuska jela vrlo lagana.
Druga karakteristika je raznovrsnost jela. Razlog za to je geografska šarenolikost Francuske – na jugu imaju blagu sredozemnu klimu gde uspeva raznovrsno bilje i gde su žitorodne ravnice, brežuljci prekriveni vinogradima i voćnjacima, šume pune divljači i more. Sever Francuske poznat je po proizvodnji sireva vrhunskog kvaliteta zahvaljujući velikim pašnjacima.
Ritual hrane
Ishrana kod Francuza ne predstavlja samo konzumiranje hrane, već potpuno uživanje u ukusu i vreme za druženje i relaksaciju. Ručak se obavezno sastoji od tri dela, a često i od četiri: predjelo, glavno jelo, sirevi i desert. Vino je obavezno i smatra se prehrambenim proizvodom. Pri tom se strogo vodi računa o tome da određena vina idu uz određenu hranu.
Kroasan
Nešto bez čega se ne može zamisliti francuski doručak je kroasan (croissant). U obliku je polumeseca, pa je i logično što ime potiče od latinske reči “croscons” što u prevodu znači “vreme kada mesec raste”.
Supe
Svaki francuski meni započinje sa supom. Najpoznatije francuske supe su supa od luka, supa od pasulja, kremasta supa od tikvica i poznata avinjonska supa.
Sirevi
Za vreme svakog obroka sir je neizostavan. U Francuskoj se proizvodi više od 370 vrsta sireva, a svaka vrsta sira nosi duh regiona iz kojeg potiče, što je posledica kako klime i vegetacije tako i načina pripreme u tom regionu.
Vino
Kao i kod sireva, francuska vina karakterišu regione u kojim se proizvode. Njihov ukus zavisi od zemljišne strukture, položaja vinograda, broj sunčanih dana, količine mraza i vetra. Vino je pravi pečat tradicije porodica koje se bave proizvodnjom vina. Način proizvodnje se prenosi sa kolena na koleno, i to nije puka proizvodnja za profit, jer oni u to vino utiskuju svoj karakter, filozofiju, etiku...
Najpoznatiji regioni u Francuskoj u kojim se proizvode vina su: Bordo, Božole, Kot di Ron i Provansa.
Šampanjac
Šampanjac je zaštitno ime za francusko prirodno penušavo vino, koje se proizvodi od grožđa po posebnom postupku. On se u Francuskoj poslužuje i kao aperitiv, i uz glavno jelo ili uz deserte. Postoje razni ukusi šampanjca od laganog docvetnog ili od jednostavan do kompleksnog. U Francuskoj, a to se roširilo i na ceo svet, svaka proslava je nezamisliva bez šampanjca.
Konjak
Alkoholno piće koji se dobija dvostrukom destilacijom vina proizvedenog u istoimenoj oblasti u Francuskoj. Karakteristična aroma konjaka se postiže čuvanjem u dubovim buradima. Izgled i procenat alkohola konjaka zavisi od dužine stajanja tako da je konjak star do 5 godina svetao i ima ukus vanile, konjak star između 5-10 godina ima potamnelu boju i intenzivan ukus. Stariji od 30 godina ima povećan procenat alkohola, a posle 50 godina ima 40% alkohola i može da se koristi kao petrolej.
Senf
Senf se u Francuskoj priprema još od vremena Karla Velikog. U francuskoj kuhinji upotreba senfa je velika. On se stavlja u prelive za salate, meso i ribu. Samim tim je i proizvodnja ove namirnice razvijena.
Francuska kuhinja
Ljubav Francuza prema hrani je opšte poznata, a poznato je i to, da je njihov rafinirani ukus dao mnoge poznate specijalitete.
Još iz kategorije
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu