Spanać

Kuvani spanać jača sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica, a pored toga je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Ono što je sjajno jeste činjenica da se količina kalcijuma u spanaću utrostručuje tokom termičke obrade.

Pogledajte i Kako vam spanać može pomoći da smršate

Kelj

Kelj je super namirnica koju bi trebalo što češće da jedete i to u kuvanom obliku. Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj koji je kuvan na pari snižava povišen holesterol. Sirov kelj ima istu tu sposobnost, ali u mnogo blažem obliku.

Pogledajte i Zašto je zdravo jesti kelj?

Pečurke

Termička obrada pečuraka nije samo zdravija već i mnogo sigurnija opcija posebno ako ste ih sami brali u šumi. Postoji nekoliko vrsta gljiva koje smeju da se konzumiraju isključivo ako su termički obrađene, a čak i one koje su bezbedne da se jedu sirove poput šampinjona su veoma teške za varenje. Kuvanje pečurke su lakše za probavu i ubijaju sve toksine koji se u njima možda nalaze.

Pogledajte i Zbog čega su pečurke dobre za vaše zdravlje

Paradajz

Kuvanjem paradajza se oslobađa velika količina likopena, veoma snažnog antioksidanta koji ima mnoga lekovita svojstva i dokazano štiti od srčanih i kancerogenih oboljenja.

Pogledajte i Šampinjoni u paradajz sosu

Šargarepa

Zahvaljujući beta karotenu iz šargarepe poboljšavamo zdravlje očiju i kvalitet vida, jer se ovaj antioksidant u organizmu preobražava u vitamin A. Beta karoten iz sirove šargarepe se veoma teško oslobađa, a kuvanjem se razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost.

Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: menshealth.rs