Čak i one domaćice koje imaju mašinu za pranje sudova moraju i ručno da properu bar nekoliko “sudića”.
Da ne biste ostali zarobljeni kraj sudopere kao zatvorenik neki saveti su vrlo korisni za ubrzavanje pranja.
Četkica i natapanje
Sunđeri su dobri za staklene posude i čaše, ali dobra četka sa drškom može da učini čuda. Mnogo brže ćete oprati tanjire, šerpe i tepsije. Najbolje od svega je što su lake za čišćenje i održavanje (mnoge od njih možete sigurno prati u mašini za sudove ili samo kratko otkuvati u vreloj vodi sa malo deterdženta).
Pogledajte i 10 neverovatnih namena deterdženta za pranje suđa
Za pranje sudova je najbolje da se pripremite ili će vas čekati mnogo sati ribanja. Napunite sudoperu gotovo vrućom vodom, sipajte deterdženta, pa ubacite sudove (koliko god može da stane ili bar ono najtvrdokornije). Ostavite da se natapa dok se voda ne prohladi i tada će sidovi biti gotovo oprani. Trebaće samo lagano preko njega preći krpom. Dok se ono natapa vi možete obavljati druge poslove ili napraviti pauzu.
“Spratovi” i ljuske od jaja
Ako imate mnogo tanjira za pranje poredajte ih jedan preko drugog, ali ih razdvojite kašikom ili viljuškom (samo između njih ubacite po jednu kašiku ili viljušku). Pustite preko tanjira mlaz tople vode i ostavite da odstoje.
Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja
A šta je sa onim šerpama i zagorelom hranom? E tu uskaču ljuske od jaja. Najbolje je da ih izmrvite i usitnite dobro, pa dodate u vodu i deterdžent u sudoperi i ostavite da sve odstoji. Sa njima najbolje uklanjate zalepljenu i zapeklu prljavštinu. Posebno su efikasne kod šerpi, na kojima vam se, recimo zalepio pirinač na dno. Posle perete kao i obično, a ljuske samo odstranite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem