1. Stavite krompir u dublju šerpu i sipajte dovoljno code da ih prekrije. Zagrevajte dok ne počne da ključa i kuvajte tako 20 minuta na srednjoj temperaturi. Proverite da li su krompiri kuvani tako što ćete ih probosti viljuškom. Procedite ih i ostavite da se hlade.


Sastojci:

6 srednjih krompira neoljuštenih

1 manji crni luk, sitno iseckan

šolja sitno iseckanog celera (stabljika)

šolja sitno iseckane šargarepe

4 tvrdo kuvana jajeta, oguljena i iseckana

2 jajeta, umućena

3/4 šolje šećera

kašičica gustina

1/2 kašičice soli

1/3 šolje jabukovog sirćeta

1/2 šolje mleka

1 kašičica senfa

3 kašike putera

1 šolja majoneza ili preliva za salate

2 kašike iseckanog vlašca za dekorisanje

2. Dok se krompiri hlade, umutite 2 jajeta, šećer, gustin i so i sipajte u tiganj. Umešajte i sirće, mleko i senf. Kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući dok se ne zgusne, oko 10 minuta. Sklonite s ringle i umešajte puter. Stavite prohlađenu smesu u frižider da se dobro ohladi, pa joj dodajte majonez.

3. Krompire možete oljuštiti ukoliko želite i isecite ih na komade srednje veličine. Stavite u veću veću posudu, pa im dodajte crni luk, celer, šargarepu i tvrdo kuvana jaja. Polako dodajte pripremljen preliv i pažljivo promešajte. Salat držite u frižideru do serviranja.