Kada vam treba neka fantastična torta za specijalnu priliku vi napravite ovu. Troslojna torta neverovatnog ukusa koja se lako pravi. Ima i kuvanja i pečenja, ali nije komplikovana i ne oduzima puno vremena. Niko neće moći da poveruje da nije kupovna koliko dobro izgleda.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jajeta
- 60 g šećera
- 80 g brašna
- 35 g kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrka ruma
- 50 ml vode
Za fil:
- 4 žumanca
- 200 ml mleka
- 200 g putera
- 50 g šećera
- 160 g šećera u prahu
- 25 g brašna
Za sirup:
- 80 ml vode
- 50 g šećera
- 1 kašika ekstrakta ruma
Za dekoraciju:
- 300 ml slatke pavlake
- 40 g šećera
- 50 g čokolade
Priprema:
Za biskvit: Umutite kratko belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. U drugoj posudi žicom sjedinte žumanca, vodu i rum. Dodajte u belanca i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodajte u belanca i umutite dok se ne sjedini. Sipajte u tepsiju koju ste premazali puterom i pecite na 180°C oko 20 minuta.
Za sirup: U šerpicu sipajte vodu, šećer i rum. Kada krene da vri sklonite sa vatre i premažite biskvit.
Za fil: Žumanca umutite sa šećerom. Postepeno dodajte šećer u prahu, mleko i brašno. Dobro umutite posle svakog dodavanja, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. Umutite puter, pa postepeno dodajte fil i mikserom sve dobro sjedinite. Sipajte fil preko kore.
Za dekoraciju: Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Premažite preko fila i stavite u frižider na 2 sata. Izrendajte čokoladu preko.
Posno predjelo - pardajz punjen tunjevinom
Najlakši posni slavski kolač
Domaće posne zemičke od crvenog sočiva
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica