Oblande su vrsta kolača koja se popularno služi na slavama, jer od malo sastojaka dobijete izdašnu poslasticu. Može se pripremati od raznih nadeva, a danas donosimo recept za oblande sa domaćim nugat kremom. Domaći nugat je odličnog ukusa i veoma se lako pravi. Nekoliko osnovnih sastojaka dovoljno je da napravite čokoladni nugat kojem je teško odoleti.
Na francuskom, reč nugat znači „maženje“, pa možete zamisliti kakvog je ukusa. U nastavku vam predstavljamo jednostavan recept za oblande sa nugat kremom i suvim voćem.
Sastojci:
- 200 g putera
- 1 šolja šećera
- pola šolje urmi
- 2 šolje mleka u prahu
- pola šolje mleka
- 2 kašike kakaoa
- 4 kašičice vanilin šećera
- 250 g mrvljenog keksa
- pola šolje orašastih plodova
- 2 lista oblande
Priprema:
Rastopite puter, mleko, šećer i vanilin šećer u šerpi, mešajući s vremena na vreme. Ostaviti da se ohladi.
Urme i orahe iseckajte prilično sitno pa im dodajte keks.
U rastopljeni puter dodajte mleko u prahu i kakao. Mutite mikserom tako da nema grudvica i formira se jednolična masa. Zatim sipajte mlevene orahe, urme i keks. Mešajte špatulom dok se ne sjedini.
Gotovu masu stavite na list oblande i prekrijte drugom oblandom. Umotajte aluminijumskom folijom.
Stavite dasku i nešto teško na vrh da se lepo zalepi.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Kolač sa jabukama i krem sufleom
Bezglutenski kukuruzni hleb
Domaći sok od dunja
Mini pice od lisnatog testa sa piletinom
Posni čokoladni kolač sa višnjama