Oblande su vrsta kolača koja se popularno služi na slavama, jer od malo sastojaka dobijete izdašnu poslasticu. Može se pripremati od raznih nadeva, a danas donosimo recept za oblande sa domaćim nugat kremom. Domaći nugat je odličnog ukusa i veoma se lako pravi. Nekoliko osnovnih sastojaka dovoljno je da napravite čokoladni nugat kojem je teško odoleti.

Na francuskom, reč nugat znači „maženje“, pa možete zamisliti kakvog je ukusa. U nastavku vam predstavljamo jednostavan recept za oblande sa nugat kremom i suvim voćem. 

Sastojci:

  • 200 g putera
  • 1 šolja šećera
  • pola  šolje urmi
  • 2 šolje mleka u prahu
  • pola šolje mleka
  • 2 kašike kakaoa
  • 4 kašičice vanilin šećera
  • 250 g mrvljenog keksa
  • pola  šolje orašastih plodova
  • 2 lista oblande

Priprema:

Rastopite puter, mleko, šećer i vanilin šećer u šerpi, mešajući s vremena na vreme. Ostaviti da se ohladi.
Urme i orahe iseckajte prilično sitno pa im dodajte keks.

U rastopljeni puter dodajte mleko u prahu i kakao. Mutite mikserom tako da nema grudvica i formira se jednolična masa. Zatim sipajte mlevene orahe, urme i keks. Mešajte špatulom dok se ne sjedini.
Gotovu masu stavite na list oblande i prekrijte drugom oblandom. Umotajte aluminijumskom folijom.
Stavite dasku i nešto teško na vrh da se lepo zalepi.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE