Lagani kolači su idealni za leto, pogotovo ako se brzo i lako prave. Naša čitateljka Slađana je poslala jedan od najlepših letnjih kolača za koji su potrebne piškote, šlag i voće. Nikad jednostavnije napravite poslasticu kojoj niko neće moći da odoli, a koja ne oduzima puno vremena. Može da se služi i kada vam banu iznenadni gosti.
Sastojci:
- 300 g piškota
- 1 kesica šlaga od vanile
- 1 kesica šlaga od čokolade
- 240 ml mleka
- oko 100 ml mleka (za namakanje piškota)
Za voćni preliv:
- 150 g jagoda ili malina
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica džema po izboru
Priprema:
Umutite šlag od vanile sa 120 ml mleka, pa umutite u drugoj posudi šlag od čokolade sa 120 ml mleka. Pripremite kalup u kojem možete da poređate u jednom redu 3x3 ili 3x4 piškote (ne više jer će vam onda biti tanak sloj krema) i kalup obložite folijom. Umočite keks u mleko i poređajte u kalup kao što je napisano. Sipajte vanila krem, pa opet piškote, pa čokoladni krem. Stavite u frižider na 4-5 sati (a još bolje preko noći) da se stegne. Izgnječite voće (ako ne želite semenke od malina u prelivu onda voće i propasirajte). Stavite u šerpicu i dodajte sok od limuna i šećer. Kuvajte na umerenoj vatri 15 minuta uz mešanje. U poslednjem minutu dodajte vanilin šećer i kašičicu džema. Sklonite s ringle i pre filovanja prohladite 10-ak minuta. Izvadite tortu iz kalupa na tacnu i prelijte pripremljenim prelivom.
Recept poslala Slađana Petrović Simić
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem