Osvežavajući citrusni kolači su pravi letnji izbor. Sami napravite i prhko testo, ali i lagani fil i to bez puno muke. Naša čitateljka Maja poslala je svoj omiljeni recept za lagani letnji tart sa limunom koji će se definitivno svideti i vama. Testo se pravi u blenderu, tako da ni ruke nećete isprljati.
Sastojci:
Za koru:
- 190 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 115 g putera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
Za fil:
- 150 g šećera
- 2 jajeta
- 3 žumanca
- prstohvat soli
- 120 ml slatke pavlake
- 120 ml soka do limuna
- 2 korice limuna
Priprema:
Kako se pravi kora?
U blender stavite brašno, šećer u prahu i so i malo izblendirajte, a zatim dodajte hladan puter, pa sve sjedinite u blenderu. Potom dodajte jaje, vanilin ekstrakt i izblendirajte. Uvijte testo u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Testo rastanjite na pobrašnjenoj površini, pa ga ubacite u kalup za tart i izbockajte viljuškom. Preko kore stavite pek papir i sipajte pirinač, on će pritisnuti koru tokom pečenja. Pecite na 175°C oko 15 minuta, pa sklonite pek papir i pirinač i pecite još 10-15 minuta.
Ovako se pravi fil:
U posudi pomešajte jaja, žumanca, šećer, so i umutite. Dodajte sok od limuna i rendanu koru, promešajte, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve sjedinite. Sipajte fil preko kore i pecite još 17-20 minuta na 150°C. Ohladite kratko na sobnoj temepraturi, pa stavite u frižider na 2 sata.
Recept poslala Maja Rajković
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem