Torte i kolači sa piškotama jedne su od omiljenih kod nas, a domaćice ih posebno vole jer nema pečenja i sama priprema je prilično jednostavna. Upravo je takva i čokoladna torta sa piškotama po ovom receptu. Kremsta lagana i ukusna, a najteže od svega je da sačekate da se stegne. U glazuru dodajte seckane orahe koji će krckati dok je jedete, a garantovano se nećete zaustaviti na jednom parčetu.
Sastojci:
300 g piškota
250 ml mleka
Za fil:
500 ml mleka
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike kukuruznog skroba
100 g čokolade
100 g putera
100 ml slatke pavlake
Za preliv:
200 ml slatke pavlake
120 g čokolade
50 g seckanih oraha
Priprema:
U kalup prečnika 24 cm poređajte piškote prethodno namočene u mleko. Ređajte ih po dnu i po bočnim ivicama kalupa. Za fil u šerpicu sipajte mleko, dodajte jaje, šećer, kukuruzni skrob i sve dobro promešajte. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se zgusne. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se skroz rastopi. Ubacite puter, još jednom dobro promešajte, a zatim dodajte slatku pavlaku i mešajte tako da dobijete ujednačenu kremu. Fil sipajte u kalup, pa odozgo poređajte još jedan red namočenih piškota. Tortu stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne. Za preliv u šerpici pomešajte zagrejanu slatku pavlaku i čokoladu, pa mešajte da dobijete kremastu smesu. Ubacite krupnije naseckane orahe i sve dobro izmešajte. Kada se torta ohladila i stegla izvadite je iz kalupa, pa ravnomerno premežite glazuru preko nje.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus