Približava se sezona slava i ako slavite neku, onda je pravi čas da osmislite kako će izgledati vaša slavska trpeza. Pored predjela i glavnog jela, ono što je najviše zapaženo na svakoj slavi ili događaju jeste slatki sto. Ljudi često ne mogu da odole kada su u pitanju sitni kolači ili torte, pa vam mi predlažemo da napravite jednu ukusnu i zanimljivu tortu koja nije komplikovana. Osvežavajuća i lagana, sastoji se od nekoliko filova, keksa i čokoladne glazure. Uživaćete u svakom zalogaju, a gosti će hvaliti vaše umeće.
- Sastojci:
- 200 g piškota
- 200 ml mleka
- Za fil:
- 120 g pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 125 g šećera
- 200 g putera
- 200 g bobičastog voća (smrznutog)
- Za drugi fil:
- 600 g bobičastog voća (smrznutog)
- 100 g šećera
- 50 g skroba
- 100 ml vode
- Za glazuru:
- 160 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
U okrugli kalup poređajte piškote koje ste umočili u mleko. U šerpu sipajte puding, mleko i šećer i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte puter koji ste prethodno umutili i sve sjedinite mikserom. Dodajte i odmrznuto viće i promešajte. Sipajte preko piškota. Poravnajte i stavite u frižider na sat vremena. Voće sipajte u šerpu i dodajte šećer u prahu, pa kuvajte dok se ne sjedine sastojci. Skrob pomešajte sa vodom i dodajte u voće. Kuvajte dok se ne zgusne i ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte preko fila. Stavite u frižider na sat vremena. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i premažite dobijenu glazuru preko voćnog fila. Poravnajte i stavite u frižider na pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus