Jedna od najpoznatijih poslastica,Doboš torta, je nastala 1885. godine, a napravio ju je mađarski kuvar, poslastičar i autor 15 kuvara Jožef C. Doboš. Mnogi su pokušali da iskopiraju recept za čuvenu tortu, ali ga je Doboš otrkio kada se povukao iz javnosti. Ako volite da jedete ovu čuvenu tortu, mi vam donosimo jednostavniji recept za lažnu Doboš tortu koja se pravi sa keksom. Obavezno isprobajte! 

  • Sastojci:
  • 600 g keksa
  • 120 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 g putera
  • 60 g kakao praha
  • 100 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake 

Priprema: 
Odvojite keks koji će vam pokriti dno tepsije, kao i keks koji ćete staviti preko gotovog kolača (ista količina kao za dno). Zatim poređajte keks na dno tepsije ili kapula, a ostaka izmrvite (osim onog dela koji ste ostavili za vrh). U šerpi pomešajte mleko, šećer, vanilin šećer i kuvajte. Kada se zagreje dodajte kakao i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte puter i kuvajte i mešajte dok se ne istopi. Pomešajte dobijenu smesu sa keksom koji ste izdrobili. Dobro promešajte i sipajte preko kesa i poravnajte, pa preko poređajte ceo keks (koji ste na početku odvojili). Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko torte, pa ostavite da se ohladi. 

BONUS VIDEO: 

Slatka torta sa tikvicama TikTok/themodernnonna

Izvor: Stvar ukusa