Zimu ne možete da zamislite bez ledenih kocki, jednog od najomiljenijih srpskih kolača. Mekani biskvit, beli i crni fil čine ovaj kolač prosto neodoljivim, a predlažemo vam da probate i letnju veziju ledenih kocki. Umesto biskivta koristi se keks koji se umače u mleko sa konjakom, a preko se premazuju 2 najbolja fila, jedan od bele čokolade, a drugi od mlečne. Ako želite da napravite kolač koji će svi voleti, onda obavezno probajte ledene kocke

  • Sastojci: 
  • 1 pakovanje ptit ber keksa
  • 200 ml mleka
  • 50 ml konjaka
  • 50 g šećera
  • Za fil:
  • 1,3 l mleka
  • 110 g kukuruznog brašna
  • 270 g šećera
  • 5 jaja 
  • 100 g bele čokolade 
  • 100 g mlečne čokolade 
  • Za dekoraciju: 
  • mrvice čokolade
  • rendanda čokolada 

Priprema:

U posudi pomešajte mleko, konjak i šećer i dobro sjedinite. Umočite keks i poređajte u tepsiju. U šerpu sipajte mleko i šećer, pa kada se zagreje dodajte jaja koja se umutuili sa brašnom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa sklonite sa šporeta. Podelite fil na 2 jednaka dela. U prvi fil dodajte rendanu ili secaknu belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, a u drugi fil dodajte rendani ili seckanu mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Ako vam je lakše možete da dodate u fil i istopljenu čokoladu, pa samo dobro da sjedinite. Preko keksa prvo sipajte fil sa belom čokoladom, pa poređajte keks umočen u mleko, pa premažite filom od mlečne čokolade. Stavite u frižider da se stegne. Ukrasite rendanom čokoladom ili mrvicama čokolade.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

Izvor: Stvar ukusa