Leti nam prijaju lagani i osvežavajući kolači, a naš današnji predlog je da napravite ovaj. Zanimljivo je što se pravi od bajatog hleba, ali nimalo ne gubi na ukusu zbog toga, koji se preliva sirupom, a onda preko ide neodoljivi vanila krem. Ako volite da jedete lagane kolače koji se brzo prave, naš predlog je ovaj, a možete da ga obogatite i nekim sezonskim voćem.
- Sastojci:
- 2-3 kriške hleba
- 220 g šećera
- 120 ml vode
- 1 vanilin šećera
- 2 žumanceta
- 100 g brašna
- 50 g putera
- 500 ml mleka
- 100 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- cimet
- šlag
Prirpema:
Pomešajte mleko, 100 g šećera, brašno i ulupana žumanca. Dobro promešajte, da nema grudvica, a onda kuvajte dok smesa ne krene da ključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter, vanilin šećer i dobro sjedinite. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru da se ohladi. U tiganju istopite malo putera, pa tostirajte hleb sa obe strane. Odložite sa strane. U šerpi pomešajte vodu i 120 g šećera, pa kuvajte dok se šećer ne istopi. Prohlađenim sirupom prelijte vruć hleb. Slatku pavlaku dobro umutite, pa joj dodajte ohlađeni fil i sjedinite mikserom. U dekorativne čaše poređajte hleb koji ste iseckali, pa sipajte preko fil, a onda ukrasite šlagom i pospite prosejanim cimetom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem