Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 125 g putera
  • 100 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 g karamela (meke, mlečne)
  • 60 g mlečne čokolade
  • 2 kašike biljnog ulja

Za beli deo:

  • 200 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 125 g putera
  • 200 g mleka u prahu

Priprema:

Ove bajadere sa karamelom ne traže pečenje, lako se prave i savršene su za slavlja, slave i svečane trpeze. Kad ih jednom probate, postaće deo vašeg stalnog repertoara.

Savet:

Umesto klasičnih karamela, možete koristiti i gotov karamel namaz – ubrzaće pripremu i dodatno obogatiti ukus.

U šerpici otopite šećer (100 g), dodajte mleko i karamele, pa mešajte dok se sve ne sjedini. U toplu smesu dodajte puter, a zatim i mleveni keks. Dobro izmešajte da se masa ujednači.

U drugoj šerpici skuvajte beli deo: šećer (200 g), mleko i puter kuvajte dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte mleko u prahu, brzo i snažno mešajući da ne ostanu grudvice.

U obložen kalup prvo sipajte sloj sa karamelom i keksom, pa preko njega beli sloj. Poravnajte. Otopite mlečnu čokoladu sa uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne u frižideru nekoliko sati, a zatim secite na štanglice.

Bonus video

00:21
Posne bajadere sa orasima Izvor: Instagram/helens_vegan_kitchen