Porodično spremanje poslastica može predstavljati pravu zabavu, naročito ako u kući imate mališane koje možete postepeno učiti ne samo spremanju, već i timskom radu i druženju. Mi vam predlažemo nekoliko poslastica čiji je glavni sastojak najprisutnija voćka u domovima svih nas – jabuka!

Pečene jabuke

Pečene jabuke sa cimetom ili šlagom jedna su od poslastica koje predstavljaju kartu za ponovni odlazak u detinjstvo. Ukusne i jednostavne, a prepune arome i ukusa, biće jedan od najzanimljivijih jesenjih slatkiša u vašem domu. Da ih spremite potrebno je tako malo. Nekoliko dobro opranih jabuka iz kojih ćete izvaditi sredinu, posuti ih cimetom i ispeći u rerni. Ukoliko volite slađe, možete ih napuniti šlagom, mada su podjednako ukusne i kada ih jedete same.

Pire od jabuka

Od pečenih jabuka i banane možete napraviti u blenderu pravi voćni pire, koji je jako ukusan i ima formu bebi kašice, ali ga možete koristiti i kao fil za američke palačinke sa prelivom od meda ili javorovog sirupa.

Tufahije

Proces pripreme je sličan kao i kod pečenih jabuka, samo je ove potrebno oljuštiti i izvaditi im sredinu. Kuvati ih 20 minuta u vodi u koju ste dodali i 50 grama šećera, vanilinog šećera i limunov sok po ukusu.

Smesu od mlevenih oraha, keksa i šerbeta, u kome ste kuvali jabuke, trebalo bi sjediniti i ubaciti u ovu tako jednostavnu, a ukusnu poslasticu. I ovde kao finiš po želji možete dodati šlag.

Pročitajte i: 5 recepata za poslastice s jagodama

Lenja pita

Testo za najukusniji kolač od jabuke napravićete od 4 jajeta, tako što ćete prvo umutiti belance pa žumance, a potom u to dodati dve šolje šećera i jedan vanilin šećer. Zatim sipajte šolju mleka i šolju ulja. U dobijenu smesu postepeno dodajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo (4 čaše). Polovinu dobijene smese sipati u pleh i peći na 200 stepeni dok se ne uhvati korica. Na tu polupečenu polovinu dodaćete fil od rendanih jabuka sjedinjenih sa vanilinim šećerom i cimetom i blago izdinstati. Nakon dodatog fila sipaćete i ostatak smese za testo. Peći na 200 stepeni još pola sata. Kada je poslastica bude gotova, pustite je da se malo ohladi dok se vašom kućom širi najlepši jesenji miris jabuke i cimeta.

Zasladite se i uživajte uz šolju kafe ili nekog svežeg soka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor:mycupoftea.rs