Ekler je vrsta sitnog peciva izduženog oblika. Pravi se od laganog testa iznutra ispunjeno kremom i najčešće preliven čokoladom. Testo koje se, takođe, koristi i za pripremu drugih kolača kao što su profiterole ili francuske krofne se oblikuje duguljasto, nakon čega se peče dok ne bude hrskavo i šupljikavo iznutra. Ohlađena peciva se pune filovima različitih ukusa kao što je vanila, rum, karamela, čokolada, kafa.
Sastojci:
- 110 g mleka
- 110 g vode
- prstohvat soli
- 15 g šećera
- 105 g putera
- 135 g brašna
- 4 jajeta
- 300 g kondenzovanog mleka + 300 g putera
- šećer u prahu za posipanje
Kako se pravi testo za eklere
U šerpi pomešajte mleko, vodu, puter, šećer i prstohvat soli. Dovedite smesu do ključanja. Dodajte brašno. Mešajte dok se na dnu šerpe ne stvori korica i dok se testo ne sjedini u kuglu. Ostavite da se ohladi 5 minuta, pa umutite mikserom. Pažljivo mutite i dodajte postepeno umućena jaja. Testo treba da se rastegne. Ako je testo previše gusto, dodajte još 1 jaje. Testo prebacite u poslastičarsku kesu (ili običnu za zamrzivač) sa nastavkom za eklere. Na pleh obložen pek papirom istisnite eklere dužine 10-12cm. Pecite na 170°C 45 minuta. Ostavite da se ohladi 15 minuta.
Kakao se pravi fil
Kuvano kondenzovano mleko umutite mikserom pa dodajte puter i sve dobro umutite. Dobijeni fil prebacite u poslastičarsku kesu (probušite dno). Svaki ekler probušite sa donje strane na 3 mesta i punite filom. Pospite šećerom u prahu i služite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća