Baklava i tradicionalna suva pita sa orasima se prave na isti način, a razlika je samo u tome što kada suvu pitu prelijete sirupom, vratite je u rernu da ga kore lepo upiju, dok je baklava natopljena sirupom. Ovo je starinski recept koji su spremale naše bake, a odlična je poslastica za svečanu trpezu, kada želite da poslužite nešto što svi vole, a ipak retko ko je probao. 

  • Sastojci:
  • 500 g kora za pitu
  • 400 g mlevenih oraha 
  • 100 g suvog grožđa 
  • 200 g šećera 
  • Za sirup:
  • 400 g šećera 
  • 250 ml vode 
  • 2 limuna 
  • 3 vanilin šećera 

Priprema:
Suvo grožđe potopite u vruću vodu i ostavite 10 minuta. U posudi pomešajte mlevene orahe i šećer, pa dodajte proceđeno suvo grožđe i malo rendane kore limuna.  Tepsiju nauljite, pa poređajte tri kore i svaku malo nauljite. Premažite tankim slojem fila. Ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a završite sa tri kore (uvek svaku poprskate uljem). Isecite pitu i pecite je u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Za to vreme napravite sirup tako što ćete pomešati šećer. vanilin šećer i vodu. Dodajte limun isečen na kolutove i kuvajte nekih 20 minuta. Povremeno promešajte. Gotovu pitu prelijte sirupom i vratite u vrelu rernu da odstoji dok ne upije sirup, nekih 10 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE