Baklava i tradicionalna suva pita sa orasima se prave na isti način, a razlika je samo u tome što kada suvu pitu prelijete sirupom, vratite je u rernu da ga kore lepo upiju, dok je baklava natopljena sirupom. Ovo je starinski recept koji su spremale naše bake, a odlična je poslastica za svečanu trpezu, kada želite da poslužite nešto što svi vole, a ipak retko ko je probao.
- Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 200 g šećera
- Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 2 limuna
- 3 vanilin šećera
Priprema:
Suvo grožđe potopite u vruću vodu i ostavite 10 minuta. U posudi pomešajte mlevene orahe i šećer, pa dodajte proceđeno suvo grožđe i malo rendane kore limuna. Tepsiju nauljite, pa poređajte tri kore i svaku malo nauljite. Premažite tankim slojem fila. Ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a završite sa tri kore (uvek svaku poprskate uljem). Isecite pitu i pecite je u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Za to vreme napravite sirup tako što ćete pomešati šećer. vanilin šećer i vodu. Dodajte limun isečen na kolutove i kuvajte nekih 20 minuta. Povremeno promešajte. Gotovu pitu prelijte sirupom i vratite u vrelu rernu da odstoji dok ne upije sirup, nekih 10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom