Recepata za poslastice ima milion i ne zna se koji je ukusniji, ali slatkiši mogu imati značajan uticaj na našu težinu i opšte zdravlje. Mnogi tradicionalni deserti sadrže dosta šećera, nezdravih masti i rafinisanih ugljenih hidrata, što može dovesti do prekomernog unosa kalorija, a to vremenom i do drugih problema, kao što je gojenje... Ali, danas postoji toliko zdravih opcija za različite poslastice koje su jednako ukusne kao i njihove originalne verzije. Poznata nutricionistkinja Liz Keler otkrila je recept za zdrav kolač koji vam može pomoći i da smršate. U pitanju je čizkejk sa grčkim jogurtom i nemasnim krem sirom.
Čizkejk je planetarno popularan kolač koji je poznat po svojoj glatkoj i kremastoj teksturi i načinu na koji kombinuje različite ukuse. Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj, a njegov recept se menjao tokom godina, pa tako danas postoji milion varijanti na koji možete da ga napravite.
"Čizkejk ima manje kalorija i zasićenih masti, ako upotrebite grčki jogurt i krem sir sa smanjenim sadržajtem masti umesto običnog krem sira. Konzumacija proteina može pomoći u kontroli gladi i sprečavanju prejedanja, a to može dosta da vam olakša ako ste na nekom režimu ishrane. Upotreba prirodnih zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa umesto rafinisanog šećera smanjuje ukupan sadržaj šećera u kolaču" - savetuje Kelerova.
Ona takođe savetuje da ni zdraviju verziju čizkejka ne konzumiramo u preteranim količinama.
- Sastojci:
- 2 šolje običnog grčkog jogurta
- 1/2 šolje nemasnog krem sira
- 1/3 šolje meda ili javorovog sirupa
- 2 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 limun
- 1 šolja brašna od badema ili mlevenog keksa
- 2 kašike kokosovog ulja ili istopljenog putera
- sveže bobičasto voće
Priprema:
U posudi pomešajte brašno od badema ili mleveni keks sa istopljenim puterom ili kokosovim uljem, pa dobro sjedinite i utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom. U drugoj posudi umutite krem sir, pa dodajte jogurt, med (ili javorov sirup), jaja, vanilu i rendanu koru limuna. Dobro umutite. Sipajte fil preko podloge i poravnajte, pa pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 45-50 minuta. Isključite rernu i ostavite čizkejk unutra još 15 minuta. Nakon toga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom stavite u frižider najmanje 3-4 sata ili dok se potpuno ne ohladi i stegne. Ukrasite voćem i služite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem