Starinski žuti kolač sa višnjama je svima jedan od omiljenih. Stalno smo ga jeli u detinjstvu, a mekano testa puno voća ne može da bude pogrešan izbor. Zato vam predlažemo da iskoristite sezonu šljiva i napravite jedan od najukusnijih kolača. Dosta podseća na čuveni žuti kolač, ali se za ovaj koristi prhko testo preko kojeg se ređa najpoznatije srpsko voće, a onda preko se posipa mirisnim mrvicama. Nemci obožavaju da ga jedu leti, a sigurni smo da će i vama da se dopadne.
- Sastojci:
- Za testo:
- 250 g brašna
- 30 g šećera
- 3 g soli
- 5 g suvog kvasca
- 70 g putera
- 1 jaje
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 110 ml mleka
- 600 g šljiva
- Za gornji sloj:
- 100 g brašna
- 50 g šećera
- 4 g cimeta
- prstohvat soli
- 60 g hladnog putera
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, so, cimet i šećer. Promešajte, pa dodajte hladan puter i dobro sjedinite. Treba da dobijete sitne mrvice. Sklonite sa strane, možete da stavite i u frižider.
U velikoj posudi pomešajte mleko, kvasac, so, šećer, jaje i vanilu. Dobro promešajte da se so i šećer potpuno rastvore. Dodajte 4 kašike brašna i sjedinite. Zatim dodajte puter sobne temperature i ponovo promešajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat i po vremena. Tepsiju premažite uljem, pa utisnite testo. Preko poređajte iseckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite nekih sat vremena. Pospite kolač mrvičastim testom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minta. Nakon 20 minuta pečenja okrenite pleh da se ravnomerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom